Nakon jednogodišnje pauze zbog pandemije ove godine, u već tradicionalnom terminu posljednjeg tjedna siječnja počeo je 48. ZILIK. Ipak mnogobrojna druženja djece i umjetnika ove godine zbog još uvijek važećih ograničenja biti će reducirana. Velikog ZILIK-a gdje su eminentni umjetnici dolazili u Karlovac, živjeli i radili s djecom neće biti. No štićenici Doma za djecu Vladimir Nazor ipak će doći na svoje jer će se održati niz radionica malog ZILIK-a. Ravnateljica Nataša Horvat tvrdi kako je za sve sudionike i ovakvo okupljanje iznimno vrijedno.

-Nekako se nadamo da će sve ovo što radimo biti zalog za bolju budućnost. Druga opcija bila nam je ne održati ZILIK kao što to i nismo učinili lani, doduše najviše zbog preporuka nacionalnog stožera. Mislim kako je puno bolja opcija ZILIK održati, jer je to tradicija koja je postala i svojevrsni brend Karlovca. Uostalom ZILIK je osnovan radi djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a ona su uvijek tu – rekla je Nataša Horvat, ravnateljica Doma Vladimir Nazor.

Radionice malog ZILIK-a najavila je selektorica Sonja Švec Španjol, naglasivši kako će se druženje s djecom tijekom ovog tjedna održavati svakodnevno u juternjem i večernjem terminu. Radionice će voditi Mirela Blažević, Željko Šubić, Andrea Cihlar, Matko Antolčić, Damir Facan-Grdiša i Ivana Barišić Tomšić. Ovogodišnja kolonija posvećena je prerano preminulom Nikoli Albanežeu.

-Posljednjih godina pokušavamo raditi tematski ZILIK. Nažalost ove godine prerano nas je napustio naš Nikola Albaneže  dugogodišnji izbornik i voditelj kolonije. On je godinama u Karlovac dovodio eminentne hrvatske umjetnike koji su uveseljavali i oplemenjivali živote djece. No to je tek dio zasluga Nikole Albanežea zbog čega smo ovaj ZILIK odlučili posvetiti njemu – rekla je Sonja Švec Španjol, selektorica ZILIK-a.

Uz djecu iz karlovačkog Vladimir Nazora već prvog dana na mali ZILIK stigli su i gosti iz sisačkog doma Vrbina, a prvu radionicu naziva Slikarska kuharica održala je Mirela Blažević.