Dani draganića

Meda je sve manje, a potražnja sve veća

Potražnja za medom na tržištu je povećana, pčelari borbu vode s nepovoljnim vremenskim prilikama čime su smanjeni prinosi pojedinih vrsta meda.

Obitelj Vučinić bavi se pčelarstvom nekoliko generacija unazad. Milan je upoznat s ovim poslom od malih nogu, a posljednjih pet godina medom se ozbiljnije bavi.

– Sve što se proizvede se i proda samo što nažalost zadnje dvije godine su dosta skromne i teške u pčelarstvu. Agacija, odnosno bagrem nam je podbacio, a to je glavna kontinentalna paša. Trebali smo vrcati 25 kila po proizvodnom društvu, no vrcali smo jedva između sedam i osam kila, sad na 48 proizvodnih zajednica lako se izračuna. No, to je samo jedno vrcanje, a samo jedno smo lani i imali, livadu, nešto je malo kestena bilo no to nije bilo za računat, rekao je Milan Vučinić.

Situacija je takva da sve ovisi o vremenskim prilikama. Postavlja se pitanje može li se ikako doskočiti povećanju prinosa.

– Nažalost to je proizvodnja pod vedrim nebom. Klima se mijenja, dođu kasni mrazevi u proljeće, plod, odnosno cvijet se smrzne. Kasnije dolaze ekstremne vrućine. Sve što je iznad 32 stupnja u prirodi nema nektara, cvijet se suši. Nekad smo imali početno i glavno vrcanje ovdje na kontinentu bagrem, kesten, netko i lipu i livada. To bi bila tri dobra vrcanja, a sada smo sve sveli na maksimalno jedno vrcanje, kaže Vučinić.

Domaći proizvođači meda nastoje što je moguće više pomoći pčelama, pa je tako važna sadnja određenog bilja.

– Ja ću vam iskreno reći na dva hektara sam probao s uljanom repicom, međutim nije ovo podneblje za to. Svake godine u lipnju sadimo faceliju, ona 40 dana nakon sjetve počinje cvjetati i to je čisto za prehranu pčela da ne moramo sa pogačama i sirupom intervenirati i prihranjivati za jesen već da si zimnicu stvore od prirodnog bilja.

Želite li zaista proizvoditi prirodni med posao je to koji se mora raditi s ljubavlju, napominje Vučinić. Oni koji tako rade, ubirat će plodove rada koliko god mali bili, prihod je ovdje samo dodatak. U suprotnom, med postaje nešto drugo, miješa se s koječime kako bi se povećala njegova količina, a potrošači su nerijetko dovedeni u zabludu.