Dani draganića

U Karlovcu obilježena 29. obljetnica VRO Gusar koja je omogućila povezanost sjevera i juga Hrvatske

U Knjižnicu za mlade, u utorak, 25. siječnja Karlovački počasni vod ZNG 91. organizirao je obilježavanje 29. obljetnice Vojno redarstvene operacije Gusar ili Maslenica.

-U ovo vrijeme 1993. godine odvijala se Vojno redarstvena operacija Gusar. To je vraćanje u ustavno pravni poredak dijela Republike Hrvatske koji je bio okupiran i mi večeras imamo sjećanje na tu aktivnost, kazao je brigadir u miru Dubravko Halovanić.

Ovom je prilikom prikazan dokumentarni film kao i fotografije iz arhive Karlovačkog počasnog voda ZNG 91. Obilježavanju je nazočio  gen. puk. Mladen Fuzul, sudionik VRO „Gusar“, koji je ovom prilikom održao prigodno predavanje o vojnoj operaciji.

-Situacija na bojišnici u cijeloj Dalmaciji tada nije bila dobra, jer su svi veći gradovi, bili svakodnevno izloženi topničkom udaru od strane neprijateljskih snaga. S operacijom smo postigli spajanje sjevera i juga Hrvatske. Oslobođeno je Novsko Ždrilo i to je omogućilo da se jedini komunikacijski pravac, koji je prije toga bio preko Otoka Paga, da se rastereti i da se stavi u funkciju nekadašnja stara cesta, danas D8, što je bitno olakšalo promet između sjevera i juga RH, kazao je Fuzul te dodao kako je operacijom oslobođena Zračna luka Zemunik te je neprijatelj potisnut 17 kilometra od grada Zadra.