Dani draganića

Pahor: Zadnjim projektom razminirat će se 17,1 kvadratni kilometar šumskog prostora na području Plaškog, Josipdola i Tounja

Tijekom ljeta dovršit će se projekt Karlovac KARST, nakon čega će za razminiranje ostati tek dio prostora uz granicu s BiH

U Karlovačkoj županiji u tijeku je projekt razminiranja naziva Karlovac KARST financiran sredstvima Kohezijskog fonda Europske unije. Njime će se od mina očistiti značajan dio šumskog prostora na jugozapadnom dijelu županiji. Riječ je o iznimno vrijednom projektu kako zbog iznimno visoke cijene koštanja, ali i jer će prostor Karlovačke županije dovesti na korak od završetka procesa razminiranja svih minski sumnjivih prostora.

-Riječ je o projektu razminiranja na području Karlovačke županije nositelji kojeg su Hrvatske šume i Ministarstvo unutarnjih poslova uz sudjelovanje Karlovačke županije i Javne ustanove Natura Viva. Riječ je o šumskim prostorima za razminiranje kojih je Hrvatska dobila sredstva iz Kohezijskog fonada EU. Samo za razminiranje namijenjeno je čak 188,3 milijuna kuna. Riječ je o najvećem iznosu kojeg je Hrvatska ikad dobila za razminiranje. Inače Županija je već provele jedan velik projekt razminiranja poljoprivrednih površina. Tada je na njega utrošeno 29 milijuna kuna. Ovim zadnjim projektom razminirat će se ukupno 17,1 kvadratni kilometar šumskog prostora na području Plaškog, Josipdola i Tounja. Njime će općina Tounj u postpunosti biti razminirana – naglasio je Bernardo Pahor, koordinator razminiranja u Karlovačkoj županiji.

Značajno je kako se već kroz nekoliko mjeseci očekuje i dovršetak ovog projekta i oslobađanje od mina značajnog prostora Karlovačke županije. Njegovim dovršetkom u Karlovačkoj županiji ostalo bi sumnjivi tek prostori na području Cetingrada i Rakovice neposredno uz granicu s Bosnom i Hercegovinom.