Dani draganića

Osnovana TZP Plitvičke doline – to područje ostvaruje više od polovice turističkog prometa u Karlovačkoj županiji

Osnovana je Turistička zajednica područja Plitvičke doline.

Rezultat je to višemjesečne suradnje sustava turističkih zajednica u Karlovačkoj županiji te kvalitetne komunikacije s Hrvatskom turističkom zajednicom i Ministarstvom turizma i sporta koje je snažno podržalo tu inicijativu. Također to je pokazatelj kvalitetne suradnje lokalne i regionalne razine s nacionalnom razinom te namjere svih donositelja odluka za konsolidacijom sustava turističkih zajednica na području Karlovačke županije što je u skladu s zakonodavnim okvirom.

Nova područna turistička zajednica treća je takva organizacija u Karlovačkoj županiji, pored TZP Kupa i TZP Četiri rijeke, te će pokrivati područja općina Rakovica i Saborsko.

Inicijativa za osnivanjem područne turističke zajednice rezultat je zajedničkih napora Karlovačke županije te sustava turističkih zajednica u Karlovačkoj županiji uz snažnu potporu Ministarstva turizma i sporta.

Prema važećoj zakonskog regulativi područne turističke zajednice imaju pristup posebnim fondovima namijenjenima samo formalno udruženim turističkim zajednicama, a ujedno otvara se mogućnost prijave i na fond za turistički nedovoljno razvijena područja na kontinentu u koja se svrstava općina Saborsko.

– Nova područna turistička zajednica bavit će se razvojem turizma na kontaktnom području Plitvičkih jezera odnosno na širem području navedenih općina, a vrijedi spomenuti da je 30% teritorija općine Saborsko pokriveno Nacionalnim parkom Plitvička jezera. Područje za koje je osnovana turistička zajednica ostvaruje preko 50% turističkog prometa u Karlovačkoj županiji te se definitivno nameće kao predvodnik daljnjeg razvoja turizma na njezinom području. Ove godine Karlovačka županija će biti domaćin Dana cikloturizma, nacionalne konferencije posvećene tom specifičnom obliku turizma koja se održava uz potporu Ministarstva turizma i sporta. Na konferenciji će sudjelovati direktori turističkih zajednica iz cijele Hrvatske i okolnih zemalja te domaći i međunarodni konzultanti, a očekuje se velik broj organizatora putovanja koji će se pobliže upoznati s ponudom aktivnog turizma u našoj destinaciji, najavljuju iz Turističke zajednice Karlovačke županije.

U planu je osnivanje još jedne područne turističke zajednice koja bi pokrivala područja općina Josipdol, Plaški i Tounj što će zasigurno povezati promociju turističkih sadržaja na području koje pokrivaju i na taj način doprinijeti razvoju cjelokupnog turizma u županiji kao destinaciji.

Time će Karlovačka županija biti jedina županija u RH čijih je polovica turističkih zajednica i formalno udruženo odnosno djeluju kao područne turističke zajednice. Sve navedeno nastavak je aktivnosti zacrtanih u strategiji razvoja turizma koju je donijela Karlovačka županija za razdoblje do 2025. godine, kažu u županijskoj Turističkoj zajednici.

Dodaju da je cilj  smanjiti sezonalnost i potaknuti cjelogodišnji rast turizma za što navedeno područje ima sjajne predispozicije u svakom pogledu.

Uz spomenutu dvostruku korist za općine koje se udružuju i mogućnost korištenja vanjskih izvora financiranja odnosno nacionalnih fondova za očekivati je da će doći do sinergijskih efekata na dobrobit svih turističkih djelatnika na tom području. Sredstva iz Fonda za udružene turističke zajednice i Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent trebala bi biti na raspolaganju u prvom i drugom kvartalu ove godine kada bi ujedno trebali biti raspisani natječaji za prijavu s konkretnim projektnim aktivnostima.

Uz domaćina iz Plitvice Holiday Resorta sjednici su prisustvovali članovi skupštine koji će se u svom radu zalagati za razvoj turizma na područjima Rakovice i Saborskog.