Dani draganića

Dan na Staroj krami: Manje prodavača, ali i manje kupaca, a ponuda i dalje raznolika

Stara krama i ovog je petka bila uz Koranu. Mnoštvo stvari, od cipela, odjeće i obuće do jabuka i drugih potrepština. No sve je nekako u smanjeno obimu, nema kupaca kažu nam revni prodavači.

Marijan Popović iz Krašića proizvodi i prodaje drvenu galanteriju. Na staru kramu dolazi više od 30 godina. Prodaja ide sve lošije, kaže, a obrt bi uskoro mogao i zatvoriti jer planira u mirovinu. Nitko to ne želi nastaviti, a zašto i bi, kaže nam, kada se tu radi po 15 sati dnevno. U radu mu pomaže cijela obitelj. U mirovini će nastaviti najvjerojatnije s kućnom radinosti jer s mirovinom od 2000 kuna neće moći pristojno živjeti.

Na Staroj krami zatekli smo i Ankicu Banjavčić iz Jastrebarskog koja nam je kazala da je tu treći petak zaredom. Osim što se dobro smrzne prodajući na ovim temperaturama slabo proda urod. Naime, prošle su godine od mraza stradali nasadi jabuka i količina za prodaju je upola manja, no manje je i kupaca. Ankica pretpostavlja da je zbog inflacije koja je pogodila i njezin opg. Inače, uzgojem i prodajom jabuka bavi se 32 godine, a pomaže joj obitelj. Cijene jabuka su zasad iste, ali će ih morati povisiti zbog redovitih troškova uzgoja koji su sve viši. U ovih tridesetak godina Ankica se ne sjeća da je mraz uništio nasade kao što je to bilo prošle godine, ono s čime su se najviše do sada borili bio je veliki uvoz jeftinih jabuka.