• January 29, 2022
  • Marija Granić
  • 0
Članovi Nacionalnog stožera i epidemiolozi na sastanku u subotu su dogovorili nove epidemiološke mjere, javlja tportal.

Nakon sastanka načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak dali su izjave za javnost.

Božinović je kazao da će se 1. veljače produžiti odluke koje su na snazi.

-Po tome, od 1. veljače će se izdavati digitalne Covid potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze, nakon 14 dana od primitka druge doze se računa 270 dana, dosad je bilo 365 dana. Kod PCR-a se ne mijenja ništa, 72 sata od testiranja. Što se tiče BAT testa, s njim će se moći preći granica ako nije prošlo više od 24 sata od datuma testiranja. Kad je u pitanju preboljenje, 180 dana od preboljenja. Od 1. veljače će i Hrvatska agencija za komercijalnu djelatnost u suradnji s HZJZ izdavati COVID potvrde s tim rokovima važenja. Svi koji imaju ranije izdane potvrde, i kad je u pitanju preboljenje i cijepljenje, moći će koristiti do datuma do kad im je izdano, a to je 365 dana, naveo je Božinović.

-Bitno je smanjenje izolacije i karantene, inkubacija traje nešto kraće nego kog prethodnih varijanti, a i bolest traje kraće i osoba je kraće zarazna. Zato razmišljamo o skraćenju karantene. Jučer je izašao dokument ECDC-a koji preporučuje da se razmotri ta mogućnost. To će biti regulirano preporukama HZJZ-a koje će se donijeti skoro, ali razmišljamo u smjeru skraćenja karantene za sve cijepljenje na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne s blagom ili srednje teškom bolesti na 5 dana uz uvjet da za izlazak iz izolacije 24 sata nemaju simptome i naprave brzi test. Za ostale ostaje kao i dosad, kazao je Capak.

Na pitanje novinara o testiranju učenika u školama navodi da postoji kontigent testova na skladištu. – Ne treba čekati da se cijela isporuka od tri milijuna dogodi već se može krenuti vrlo brzo uz dobru organizaciju, rekao je.