Dani draganića

Prugu Hrvatski Leskovac – Karlovac gradit će Strabag – Potpisivanje ugovora kad odluka bude izvršna

Izvođač radova na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac bit će austrijski Strabag, odnosno, zajednica ponuditelja.

Odlučila je tako HŽ Infrastruktura, donijevši odluku o odabiru izvođača radova 9 mjeseci nakon otvaranja ponuda. Pristiglo ih je 15, a prihvaćena je Strabagova, vrijedna 1,7 milijardi kuna bez PDV-a.

Manje je to od procijenjene vrijednosti radova, koja je iznosila nešto više od dvije milijarde kuna.

– HŽ Infrastruktura donijela je odluku o odabiru izvođača radova na građevinskom i elektroenergetskom željezničkom infrastrukturnom podsustavu Projekta. Kao valjana ponuda koja je ostvarila najveći broj bodova sukladno kriteriju ekonomski najpovoljnije ponude odabrana je ponuda zajednice ponuditelja STRABAG AG, STRABAG d.o.o. i STRABAG Rail a.s. u vrijednosti 1.713.193.222,13 kuna (bez PDV-a). Nakon što odluka postane izvršna, očekuje se potpisivanje ugovora, kazali su nam u HŽ Infrastrukturi.

Rekonstrukcijom postojećeg i izgradnjom drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac u duljini od 44,02 km dionica će biti osposobljena za najveću dopuštenu brzinu 160 km/h, izuzev na području Mavračića, Jastrebarskog i Karlovca gdje će biti 120 odnosno 140 km/h zbog prostornih ograničenja. Sadašnja jednokolosiječna elektrificirana pruga postat će dvokolosiječna.

Projektom je planirana i rekonstrukcija triju kolodvora: Hrvatski Leskovac, Jastrebarsko i Karlovac, prenamjena triju kolodvora u stajališta: Horvati, Zdenčina i Draganići, rekonstrukcija svih postojećih mostova, vijadukata i drugih objekata na trasi dionice…
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za rekonstrukciju i izgradnju ove pružne dionice ukupne vrijednosti 3.4 milijarde i prihvatljivih troškova u iznosu od 2,7 milijardi kuna potpisan je krajem prosinca 2019.

Projekt sufinancira EU s 85 posto prihvatljivih troškova, a 15 posto financirano je iz državnog proračuna.