Dani draganića

Duduković o nasilju u obitelji: Ne vidim velikog pomaka bez obzira što je Istanbulska konvencija ratificirana

Pandemija je značajno utjecala na porast nasilja u obitelji. Ništa se značajno ne događa da se nasilje smanji i da ga ima manje u društvu, rekla nam je predsjednica udruge Korak u emisiji Mogu sve. Inače udruga je to koja radi na ublažavanju posljedica nasilja, podizanju svijesti o nasilju, a sada i na prevenciji nasilja kod maloljetnika.

Prošle godine u skloništu za žene Udruge Korak bile su smještene 44 osobe, 20 žena i 24-ero djece. Od toga predškolske djece 11, a školske 13. Pruženo je više od 400 usluga u savjetovalištu i poziva na SOS telefon.

KARLOVACKO

– Ono što mi radimo to su upravo ovakve emisije gdje upozoravamo što je sve nasilje, kako se treba ponašati i kako to nasilje iskorijeniti iz našeg društva. Ne vidim velikog pomaka bez obzira što je Istanbulska konvencija ratificirana. Mislim da moramo puno više osvještavati ljude. Posljednjih nekoliko godina vidim da ima pomaka u tome da žene prijavljuju nasilje, no na kraju se ispostavi da su oboje remetili javni red i mir, oboje budu optuženi i to je nedopustivo jer ako se stavimo u poziciju da me netko napada a da nisam ništa kriva, naravno da ću se braniti, to je normalno u čovjeku. No ako se braniš, onda ispadneš kriv kao i onaj koji vrši nasilje, objasnila je Mirjana Duduković.

U udruzi Korak uveli su i novu uslugu a to je rad s maloljetnim i mlađim punoljetnim počiniteljima kaznenih djela koji su upućivani u savjetovalište za mlade. Rade također i s odraslim osobama koje su činile nasilje, a žele se promijeniti. Važno je da su voljni raditi na tome i sve se može, kaže Duduković. Emisija Mogu sve s temom o nasilju u obitelji emitirat će se 07. veljače u 17 sati.

 

Telefon udruge Korak na koji se može potražiti pomoć je 047/655 925.