Dani draganića

Jaska u siječnju poduprla rođenje 19 beba – dvostruko više nego u istom mjesecu lani

Grad Jastrebarsko u siječnju je isplatio 19 naknada za opremu novorođenčadi, dvostruko više nego u istom mjesecu lani!

Lijepe vijesti stižu iz gradske uprave koja je ove godine povećala naknade za opreme novorođenog djeteta pa one sada iznose 3.000 kuna za prvo i drugo dijete u obitelji, te 7.000 kuna za treće i svako sljedeće dijete.

– Nažalost, ni Jaska se ne može pohvaliti demografskim podacima, kao niti ostatak Hrvatske. No, ovo je još jedna u nizu mjera kojima nastojimo olakšati roditeljima i pružiti im potrebnu podršku. Svjestan sam kako nije to glavni razlog koji će potaknuti mlade da se odluče na roditeljstvo, a pravu problematiku treba rješavati na državnoj razini. Ipak, pozitivni pomaci se naziru, do kraja siječnja zaprimili smo čak 19 zahtjeva za opremu novorođenog djeteta, što je gotovo dvostruko više nego u istom periodu lani. Nadam se kako će za Jasku ovo biti dobra godina, izjavio je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Tradicionalan posjet prvoj jaskanskoj bebi rođenoj u novoj godini, ovaj put je izostao zbog epidemiološke situacije, no gradonačelnik je roditeljima Rite Škvorc, Martini i Martinu,  čestitao njeno rođenje, uz prigodne darove. Dobrodošla čestitka bit će i povećana gradska naknada za opremanje novorođenčadi.

Iz Grada podsjećaju da, osim podizanjem tih naknada, i na druge načine izlazi u susret mladim obiteljima pa je uvjet za ostvarivanje prava na naknadu da su u Jaski prijavljeni tek 6 mjeseci, a ulažu i u predškolski odgoj pa je u pripremi projekt izgradnje novog dječjeg vrtića. Za to su ove godine planirali 1,6 milijuna kuna, a prijavit će ga i na Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021. – 2026.