Dani draganića

NK Korana 70. rođendan čeka u progonstvu: Igralište dali za nasip protiv poplave, za novo se rješavaju papiri, ali nagodinu…

Godinu dana NK Korana svoje igralište koristi samo za treninge, utakmice, one u kojima su domaćini, igraju na tuđim. Najprije na pomoćnom NK Karlovca, a od proljeća će na onom NK Radnika s Gaze. Jer njihovo je igralište postalo dijelom nasipa za obranu od poplava na Turnju, a novo još nemaju. Bit će blizu ovog starog, samo put ih razdvaja, ali za sada je sve u planovima. Buduće igralište je na zemljištu u državnom vlasništvu, a papirologija još traje.

No, svi u Klubu, priča nam predsjednik Dražen Radočaj, vjeruje da će iduće godine svoje igralište imati čak 101 igrač, od kojih 70-ero djece, od malih početnika do juniora.

– Svi ti postupci su u tijeku. U suradnji s Gradom, pogotovo gradonačelnikom, Vijećem i gradskim službama, radilo se gotovo polovinu prošle i ovu godinu na ishođenju svih “papira” i rješavanju vlasničkih odnosa nove parcele. Tako je blizu, a tako daleko, no nadamo se da neće biti baš tako dug period da dođemo do novog stadiona, kaže  nam Dražen Radočaj, predsjednik NK Korana.

Parcela na kojoj će biti igralište u vlasništvu je RH, šuma Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih šuma.

– Svi ti zahtjevi su upućeni na te adrese. Trenutne informacije su da se i taj proces privodi kraju, ali kako je kod nas sve u našoj administraciji i birokraciji korak po korak – i to malo sporiji – tako je i s papirima za naš stadion, veli Radočaj.

A kod nas rješavanje papira, znamo to iz iskustva, obično poprilično traje. Čak i kad se radi o ovako nečem. No, na Turnju su strpljivi i vjeruju da će iduće godine situacija biti drugačija.

– U ljudskoj prirodi je da je čovjek nestrpljiv. No, ponekad je bolje biti strpljen i spašen i mislim da ćemo mi ostati takvi  i ponizni jer iz poniznosti ovdje mogu rasti neka nova djeca i biti daleko veći broj djece koja treniraju nogomet što je prvenstveno u interesu Upravi NK Korana, napominje Radočaj.

70-ti rođendan, 23. prosinca, NK Korana dočekat će bez svog igrališta, ali vjeruju da će iduće godine 71. obljetnicu postojanja slaviti na svom igralištu.

KARLOVACKO

– Neću reći onu frazu o institucijama, ali ja vjerujem u čovjeka. Vjerujem u izgovorene riječi ljudi da će NK Korana dobiti svoj stadion, da će se na Turnju i dalje igrati nogomet pogotov jer i u ovom, sportskom dijelu, ali i sve ostale usluge koje Turanj pruža, ovdje gravitira stanovništvo Tušilovića, Cerovca, Skakavca… i naša djeca koja ovdje treniraju su s tog područja, veli Radočaj.

Imaju na Turnju razloga za optimizam. Marin Svetić, voditelj Uprave šuma podružnice Karlovac, ali i predsjednik Gradskog vijeća, kaže da su papiri na rješavanju u Ministarstvu. Nada se i on da će procedura uskoro biti završena na zadovoljstvo svih.

– Preko puta tog bivšeg igrališta NK Korana je šuma u vlasništvu RH kojom gospodare Hrvatske šume. Grad je napravio izmjenu Prostornog plana, zatražio izdvajanje tog dijela iz šumsko-gospodarske osnove. Cijela procedura od Grada preko Hrvatskih šuma u Ministarstvo je trenutno u Ministarstvu i čekamo daljnje smjernice. Vjerojatno će vratiti na postupanje Hrvatskim šumama pa će se predložiti izdvajanje i daljnji postupak slijedom toga kako ide, najavljuje Svetić.

Parcela za buduće igralište je veličine oko 3 hektara, igralište na njoj već je predviđeno planom, a “da je u gradskom vlasništvu, sve bi već bilo riješeno”. No, papirnato je Grad odradio sve, čeka se Ministarstvo, a gradonačelnik Damir Mandić nada se da će i to za nekoliko mjeseci biti iza nas.

– Mi smo prije godinu i više i na Gradskom vijeću donijeli odluku o novoj prostorno-planskoj dokumentaciji za taj dio, to je sve odrađeno, poslali smo dokumentaciju prema Ministarstvu i Hrvatskim šumama i sada čekamo da Ministarstvo odradi svoj dio i odredi točne uvjete pod kojima možemo ući na tu parcelu, odnosno, otkupiti je i krenuti raditi. Idejni projekt za igralište je gotov, čim se riješe imovinsko-pravni odnosi, krećemo s projektiranjem glavnog projekta, pojašnjava Mandić.
Igralište s tribinama i parkiralište planirani su u prvoj fazi.

– U prvoj fazi bi se, osim igrališta, napravile i tribine za 100-150 gledatelja, te parking i bilo bi riješeno sve što im je potrebno za treniranje i odigravanje utakmica. Nadamo se da bismo za dva do tri mjeseca mogli imati riješenu tu imovinsko-pravnu situaciju, naglašava Mandić.

Za otkup i gradnju igrališta, procjenjuju u Gradu, trebat će izdvojiti dva milijuna kuna. Ove godine planirana su sredstva za projektnu dokumentaciju i naknadu Hrvatskim šumama. A iduće godine – gradnja igrališta.

– Učinit ćemo sve da to bude sljedeće godine. NK Korana, kao i neki drugi klubovi u nižim ligama, su zaista vrelo života na tim prostorima i interes Grada je da se to napravi. Bude li se ovaj imovinsko-pravni dio rješavati onako kako mi očekujemo, vjerujem da bismo sljedeće godine tamo mogli imati radove. Hoćemo li ih i završiti do rujna 2023., to ne mogu govoriti, poručio je Mandić.