Dani draganića

Plaće na bolovanju zbog koronavirusa nisu svima iste – Nekima ih isplaćuje HZZO, nekima poslodavci

Plaće zaposlenicima koji su na bolovanju zbog koronavirusa nisu svima iste: nekima ih isplaćuje HZZO, nekima poslodavci.

Pojasnio je to za dnevnik.hr glasnogovornik HZZO-a Nenad Korkut, koji, napominjući da ovo pitanje osiguranici često postavljaju, tumači da je razlika u tome imate li simptome bolesti ili ne.

Naime, ako ste u izolaciji jer ste bliski kontakt COVID pozitivne osobe, ali nemate simptome bolesti, tada će vam liječnik otvoriti bolovanje pod šifrom D0. To znači da će se na teret HZZO-a isplatiti naknada plaće.

– To je zato jer ste zdravi, ali morate biti u kući i ne možete ići na posao jer ste kliconoša zbog kontakta sa zaraženom osobom, kazao je Korkut.

No, ako se simptomi zaraze ipak razviju, piše Dnevnik, liječnik će bolovanje otvoriti pod šifrom A0 koja označuje da osoba ne može raditi jer je bolesna, bez obzira na to je li riječ o COVID-u ili drugoj bolesti.

U tom slučaju osiguranik nema pravo na naknadu plaće putem HZZO-a, već mu plaću isplaćuje poslodavac u skladu s kolektivnim ugovorom.

– Ako imate simptome COVID-a, ionako ste bolesni i ne možete raditi jer vam nije dobro. Kao i da imate bilo koju drugu bolest, pojasnio je glasnogovornik HZZO-a za dnevnik.hr.