Dani draganića

Projekti za energetsku obnovu spremni, Sportska i Sokolski čekaju natječaje – Prođu li, iz EU stiže 85 posto potrebnog novca

Školska sportska dvorana Mladost i Sokolski dom u obnovu bi mogli zahvaljujući EU sredstvima. Grad je oba projekta pripremio, prijavit će ih čim budu otvoreni natječaji.

Sokolski je 88-godišnjak, Sportska, nešto mlađa, izgrađena 1967. pa iako se oboje za svoje godine dobro drže, za obnovom već odavno čeznu.
Svjesni su u toga u Gradu pa su projekti i ranije pripremani, no ovaj put je projekt energetske obnove Sportske dvorane na Rakovcu drugačiji. Gradonačelnik Damir Mandić pojašnjava da podrazumijeva i toplinsku izolaciju zidova i krova, zamjenu stolarije, ali i preinake u dvorani.

– Mi smo za ŠSD prije tri godine imali projekt, ali on u sebi nije uključivao ove elemente koji će se tražiti u natječaju što će, vjerujem, vrlo skoro biti objavljen, po nekim najavama, u drugom kvartalu ove godine. Napravili smo novelaciju projekta. Energetska obnova ŠSD krenula je od grijanja, ali neće biti riješeno samo ono. U projektu je, osim obnove vanjske ovojnice, predviđena i zamjena rasvjete, te prilagodba dvorane osobama s invaliditetom, najavio je Mandić.

Predviđena je i mogućnost napajanja električnom energijom iz fotonaponske elektrane te automatizirani centralni sustav praćenja potrošnje i upravljanja energijom. Sve kako bi dvorana bila čim više energetski neovisna, ali i sve u dogovoru s konzervatorima.

– Posebnost Dvorane je da je ona zaštićeno kulturno dobro, to je “otežavajući” element kod obnove, ali pronašlio smo model, konzervatori su dali uvjete prema kojima će ona biti obnovljena. Slikovito: ona ne smije ni malo izgubiti na svom izgledu, ali materijali koji će se upotrebljavati bit će prilagođeni energetskoj učinkovitosti, ispričao je Mandić.

Na Sokolskom domu obnova će biti i jednostavnija i jeftinija. I tu je planirana toplinska fasada, izolacija krovišta, prelazak s lož ulja na plin, dizalice topline.

– Tu će se ići na obnovu vanjske ovojnice, projektirano je plinsko grijanje… Vidjet ćemo hoće li natječaj tu možda tražiti još neke korekcije u projektu, ali – o tom po tom, kazao je Mandić.

Obnova Sportske dvorane procijenjena je na 30 milijuna kuna, Sokolskog doma 5 milijuna.

Po onome što smo do sad doznali, EU sufinanciranje bi bilo 85 posto, znači, 15 posto bi bilo naše i to kao Grad možemo podnijeti, izjavio je Mandić. .  kod obadva projekta.

Bude li natječaj objavljen sredinom godine, do kraja ove trebalo bi biti poznato jesu li Sportska i Sokolski prošli na natječaju za sufinanciranje.

– Očekujem da ćemo do donošenja sljedećeg proračuna znati je li nam projekt prošao ili ne. Ne mogu prejudicirati rezultate natječaja. Prije nego smo krenuli i u samu novelaciju projekta, nastojali smo s Ministarstvom sporta i turizma i Ministarstva kulture predvidjeti sve situacije, zahtjeve natječaja i mislim da smo i nadležni odjeli i Mladost učinili sve da da on prođe, zaključio je Mandić.