Dani draganića

Alenko Ribić o potragama: Svježi trag je onaj koji se najlakše slijedi, a vrijeme koje prolazi istina je koja bježi

Više od mjesec dana je prošlo od nestanka Mateja Periša u Beogradu. Ni danas se ne zna što se te nesretne noći dogodilo. Srpska policija nastavlja prikupljati informacije, provjeravati ih te prema njima usmjeravati istragu. No, je li bilo propusta, je li se nešto moglo napraviti drugačije?

-Otišlo je previše dana i sati. Svježi trag je onaj koji se najlakše slijedi, a vrijeme koje prolazi je istina koja bježi. Čudno mi je zašto psi nisu bili uključeni prvi dan, imali su jaknu iz kluba, stvari iz apartmana, a to je svježi trag. Dovoljno je samo pogledati snimku. Nitko ne govori o šetnici ispred kluba, mi govorimo o rubnom dijelu uz Savu gdje je prošlo malo ljudi. Tu je pas mogao markirati trag. Kada on stane, to je policiji indicija da se tu nešto desilo, da je Matej bio tu jer je pas nanjušio njegov trag, kazao je bivši pomoćnik zapovjednika za sve specijalne postrojbe u RH i za provođenje svi operativnih zadaća Alenko Ribić Riba u emisiji Pomicanje granica na Trend radiju.

Roditelji su subjektivni, što je i razumljivo jer se ipak radi o njihovu djetetu. No, isto tako, roditelji najčešće ne znaju sve o svojoj djeci, čak više znaju prijatelji. Upitnika je i nakon toliko vremena puno, mozaik još uvijek nije složen.

-U ovoj situaciji jasno je da roditelj ne zna sve, bolje znaju prijatelji. Bitno je ne prešutjeti policiji. U ovoj sada fazi nema više potrebe da operativne snage na terenu sudjeluju u velikom broju jer su odradili sve što se moglo odraditi. Mi ovoga trenutka ne znamo sa sigurnošću je li Matej završio u rijeci, je li živ, je li gurnut. Ako su informacije pravovremene onda se mozaik može slagati u pravome smjere. Nikada ne smijete zatajiti one činjenice koje vas osobno mogu kompromitirati. Primjer, ako je sin narkoman, onda je narkoman i to treba reći, jer po tome se usmjerava istraga.

Ribić je istaknuo i kako je propust napravljen neimenovanjem odgovorne osobe za medije te dodao kako istraga ide u onom smjeru s obzirom na dokaze, infomacije, razgovore kojima srpska policija raspolaže.

-Vi u jednoj takvoj istrazi morate ispitati stotine ljudi, tisuće minuta snimki pogledati. To je onaj nevidljivi dio istrage i ogroman posao. I dalje se istražuje. Ovoga trenutka može doći kvalitetna informacija koja će istragu usmjeriti u novome smjeru.