Dani draganića

Svim učenicama u 11 osnovnih škola u Karlovcu dostupni besplatni higijenski ulošci

Početkom drugog polugodišta sve osnovne škole u gradu Karlovcu, njih 11, dobile su higijenske uloške putem donacija. Time se realizirao projekt koji je potaknula udruga Dignitas predvođena Marinom Novaković Matanić, a Grad Karlovac je podržao ideju. U Osnovnoj školi Banija prezentirani su ormarići s ulošcima koji su postavljeni na tri lokacije unutar škole.

– Mi smo u našoj školi postavili ormariće u toaletima i u uredu pedagoga jer smo procijenili da je to jedno mjesto od povjerenja gdje učenici dolaze s različitim problemima. Pohvalila bih našeg domara Branka koji je napravio naše ormariće. Imamo banijanski patent, rekla je ravnateljica Antonija Mastelić Milanović zahvalivši svima koji su sudjelovali u projektu pritom istaknuvši kako higijenski ulošci ne smiju biti tabu tema u školama.

Pokretačica akcije Marina Novaković Matanić napomenula je da ovo nije zadnja akcija Udruge Dignitas i da će ih sigurno biti još vezano za druge inicijative. Grad Karlovac prvi je grad koji je realizirao ovu priču.

– Mogu reći da sam ponosna i sretna danas na ovu akciju i što smo realizirali ovaj projekt koji smo pokrenuli u kolovozu prošle godine. Ovo je samo jedan pokazatelj gdje se vidi da se može realizirati nešto kada jedna skupina to pokrene. Stoga zahvaljujem Gradu Karlovcu što su prihvatili akciju. Ne treba uvijek gledati na proračunski novac, uvijek postoje rješenja, vidimo da postoje donatori i ljudi koji će ovakvim akcijama izaći u susret. Nadam se da akcija neće završiti krajem školske godine već da će se nastaviti dugi niz godina. Ne smijemo zaboraviti cijeli niz stručnih suradnica u školama koje su izlazile učenicama u susret i uvijek donirale uloške, pa im ja na tome zahvaljujem. Ne smijemo dopustiti da djevojčice zbog siromaštva i toga što si ne mogu priuštiti higijenske uloške nejdu u školu, rekla je Novaković Matanić.

Svima je zahvalila i gradska pročelnica Draženka Sila Ljubenko.

– Moram reći da smo ideju uspješno realizirali. Učenice koje god trebaju uloške mogu ih koristiti besplatno u školama. U svim našim školama podijelili smo nekoliko kutija higijenskih uložaka, škole su se jako dobro snašle, vrijedni domari su pripremili ormariće i mjesta za uloške. U ovom trenutku imamo određenu količinu uložaka koju smo ostvarili pomoću donacije Dm-a kojima se ovim putem zahvaljujemo, a dalje ćemo se na neki način zajedno snalaziti, prijavljivati projekte i vidjeti kako možemo i na koje načine doći do još donacija, kad bude prifalilo priključit će se i škole sa svojim financiranjem. To je sad nešto čemu težimo, rekla je pročelnica Sila Ljubenko.

 

Piše: Eva Marušić
Foto: Eva Marušić