Dani draganića

Samotestiranje učenika od ponedjeljka, testove u školama u Karlovačkoj županiji dobivaju u petak

U ponedjeljak počinje samotestiranje učenika, a testovi će im u školama u Karlovačkoj županiji biti podijeljeni u petak.

Potvrdila nam je to dožupanica Vesna Hajsan Dolinar, podsjetivši da je u našoj županiji 8.037 učenika osnovnih škola, od kojih 3.745 u Karlovcu, te 3.787 srednjoškolaca.

– Testovi će im doći na adrese škole, a distribuirat će ih Karlovačka županija po svim školama u četvrtak. Učenici bi ih trebali preuzeti u petak, kazala je Hajsan Dolinar.

Brzim antigenskim testiranjem učenika, koje treba biti obavljano svakog ponedjeljka, nastoji se smanjiti broj učenika u samoizolaciji. A u Karlovačkoj županiji danas je u samoizolaciji 774-ero učenika osnovnih škola, odnosno, 24 razredna odjela, te 343 srednjoškolaca i 9 razrednih odjela.

– Apeliram na roditelje koji zasigurno žele da njihovo dijete bude u zdravom radnom okruženju, u zdravom razredu, da svi testiraju svoju djecu. Jer oni učenici koji budu testirani, ako i budu kontakt, neće morati u samoizolaciju. Oni učenici koji neće biti testirani, a škole će voditi evidenciju, na žalost će morati u samoizolaciju. To znači da njihovo usvajanje i primjena znanja neće, na žalost, biti takva kao da sjede u razrednom odjelu. Za nekoliko učenika ne može se osigurati online nastava. Dakle, iznimno je potrebno da učenici budu u školi – drugo je polugodište – kako bi što više naučili i imali bolje ocjene, pogotovo kada je riječ o maturantima, poručila je Hajsan Dolinar.

(Ljiljana Zoroja, foto: Ladislav Medunić)