Dani draganića

Županija i ove godine pomaže mladim obiteljima koje žele dom na ruralnim područjima – Za kuće dobivaju 80 ili 100.000 kuna

Mlade obitelji u 16 općina u Karlovačkoj županiji i Slunju i ove godine do vlastitog doma mogu uz potporu Županije. Riječ je o demografskoj mjeri, uvedenoj prošle godine, kojom Županija bespovratnim novcem pomaže kupnju, dogradnju ili izgradnju obiteljskih kuća na ruralnom području županije.

Tu spadaju Cetingrad, Krnjak, Plaški, Saborsko, Vojnić, Slunj, Generalski Stol, Ribnik, Tounj, Lasinja, Netretić, Žakanje, Barilović, Bosiljevo, Draganić, Josipdol i Kamanje.

Ovaj projekt, napominje dožupanica Vesna Hajsan Dolinar, dio je nastojanja da svaka jedinica lokalne samouprave ima ujednačene preduvjete za život, a mladi ostaju ili dolaze na ruralna područja. Kako bi tamo oni do 40 godina starosti lakše kupili, dogradili ili izgradili svoju kuću, Županija je lani predvidjela milijun kuna.

– Na poziv nam se javilo 27 mladih obitelji, od kojih je 17 zadovoljilo kriterije pozive. Jedna je odustala. Sve one imaju vremena potrošiti dobiveni novac do prosinca 2023., kaže Hajsan Dolinar.

Dobivena bespovratna novčana sredstva ovisila su o ukupnom broju ostvarenih bodova i za rekonstrukciju obiteljskih kuća iznosila 50.000 – 80.000, a za izgradnju kuće 45.000 – 80.000 kuna.

– Kako je prvi poziv bio prošle godine, mi očekujemo u ovoj još više kandidata koji će se javiti na naš natječaj. Bit će objavljen na proljeće ili početkom ljeta. Za sada je u proračunu izdvojen milijun kuna, ali bude li potreba više, izdvojit će se dodatna sredstva u proračunu, najavljuje Hajsan Dolinar.

Za izgradnju kuće obitelji će moći dobiti maksimalno 100.000 kuna, za dogradnju ili kupnju najviše 80.000 kuna. Novac može biti isplaćen podnositelju zahtjeva ili izvođaču radova.

– Sve mlade obitelji koje se prijave, ne smiju imati u vlasništvu kuću ili stan, odnosno, nisu ju smjeli prodati unatrag 15 godina. Jedan od članova mora biti stalno zaposlen, novac mogu dobiti i oni koji stupaju u brak, a više bodova dobivaju obitelji s više djece, napominje dožupanica.

U odnosu na prošlu godinu, ovogodišnji poziv za dodjelu sredstava imat će i jednu novinu.

– Ako je neka mlada obitelj nasljedstvom stekla neuvjetnu stambenu jedinicu, da li zbog ruševnog stanja ili neadekvatne kvadratura, povjerenstvo će izaći na teren i utvrditi stanje pa i one mogu dobiti potporu Karlovačke županije, kaže Hajsan Dolinar.

Od 17 obitelji koje su lani dobile županijske potpore za vlastite kuće, njih 10 ostalo je u svom gradu ili općini. Na dolazak u Netretić iz Zagreba odlučile su se četiri – premda je jedna kasnije odustala – te obitelj iz Karlovca. I u Draganić je doselila obitelj iz Karlovca, a u Barilović jedna iz Zagreba.

Ljiljana Zoroja