Dani draganića

Iz “Lekaja” komentiraju poskupljenje: U 30 godina koliko prodajemo kruh u Karlovcu nikad gore – cijene sirovina otišle u nebo

Pravi val poskupljenja tek nas očekuje. U tjednima koji dolaze najavljuju se veće cijene kruha za 20-ak posto, a mlijeka i mesa za 30 posto.

Da nikad nije bilo teže potvrdio nam je direktor u Pekarskom obrtu Lekaj Jozef Lekaj čija obitelj već 30 godina peče i prodaje kruh i ostale pekarske proizvode Karlovčanima.

-Unazad godinu dana cijena brašna narasla je tri puta, a mi smo povisili cijenu naših proizvoda jednom. Cijena sira za pizzu, recimo, mijenja se iz tjedna u tjedan. Prije par tjedana cijena gaude bila je 23 kune plus PDV, a sad je 44 kune-, ističe Lekaj i strahuje od toga što će donijeti najavljeno poskupljenje. Oni su povisili cijene svojih proizvoda još prije pola godine za 50 do 70 lipa. Cijena bijelog kruha tako je 8,5 kuna, a raženog i kukuruznog 9 kuna.

Možemo mi još povisiti cijenu kruha i ostalih proizvoda, ali nismo s tim niti na „nuli“. Nama je još u redu jer imamo svoje prostore, a što je s onima koji su u najmu. Evo, naša jedna pekara je u najmu na karlovačkoj tržnici i uskoro nam ističe ugovor. Ne znam hoćemo li ga moći produžiti i isplati li se to, žali se Lekaj.

Osim poskupljenja sirovina, cijena je išla gore i što se tiče struje i goriva. Još jedan problem je, naravno, pandemija koronavirusa, nedostatak radnika te inflacija.

Nema radnika, a oni koji i jesu često su bolesni zbog korone. S druge strane zbog inflacije, moramo im podići plaće kako bi mogli zadržati neki standard, kaže Jozef.

Ana Kordić

Foto: Filip Granić