Dani draganića

Mons. Želimir Puljić u Krašiću: Učimo od Stepinca, a nadamo se da su bezbožni režimi zauvijek otišli u ropotarnicu povijesti

U Hrvatskoj se obilježava blagdan blaženog Alojzija Stepinca, Stepinčevo. Posebno svečano bilo je u njegovom rodnom mjestu i mjestu u kojem je preminuo na današnji dan 1960. u Krašiću. Svečanu svetu misu je predslavio zadarski nadbiskup monsinjor Želimir Puljić. U svojoj propovijedi osvrnuo se na Stepinčev život, poslanje i milosti koje mu je Bog udijelio. Pred dupkom punom crkvom, ali i dvorištem župne crkve, monsinjor Puljić istaknuo je Stepinčevu hrabrost i odanost.

– Podnijevši okrutnosti komunističkoga sustava, jedan od najistaknutijih likova katoličke Crkve, Kardinal Alojzije Stepinac sada se povjerava sjećanju svojih sunarodnjaka s blistavim znamenjem mučeništva. Sveti Ivan Pavao II. je bio vizionar, vidio je ono što se događa sada, Stepinac je bio, ostao i postao znak našega zajedništva… Stepinčeva hrabrost u onom mračnom razdoblju bila je izvorom nade za potlačene i ugrožene, volio je svoj narod i bio ponosan na svoje korijene. Stoga nije mogao mirno promatrati progone Hrvata u Kraljevini Jugoslaviji. No to ga nije omelo da se u tijeku rata zauzima za svakog ugroženog čovjeka bez razlike vjere i nacije. Spašavao je i židove i rome i ugrožene Hrvate i Slovence. Nacisti su ga dva puta pokušali likvidirati namještenim atentatima, a poslije rata se usprotivio komunističkoj diktaturi, prosvjedovao protiv brojnih zločina, osobito protiv ubojstava preko 600 katoličkih svećenika, rekao je između ostaloga mons. Želimir Puljić.

– Prije 24 godine on je u našem nacionalnom svetištu Mariji Bistrici proglašen moralnim pobjednikom, a bezbožni režimi: fašizam, nacizam i komunizam otišli su nadamo se zauvijek bez povratka u povijesnu ropotarnicu, upravo onako kako je to Stepinac predvidio u svojem povijesnom govoru na procesu u Zagrebu. Stoga na ovome mjestu, koje je kardinalu Stepincu bila učiteljska katedra u Krašiću zahvalna i ponosna srca kličemo hvala ti blaženi Alojzije… Učimo od ovog uzora svetosti kako se družiti s Isusom u molitvi i euharistiji da bi rasla naša kršćanska, obiteljska, župna, crkvena svijest i odgovornost koju nam je Bog povjerio na našem krštenju, poručio je svim vjernicima monsinjor Puljić.

Velika je milost mnogim vjernicima da se mogu pomoliti ispred moći blaženog Alojzija Stepinca koje se čuvaju u župnoj crkvi.

– Imamo prednost da imamo baš moći blaženog Stepinca, to je dio njegova tijela, kosti maloga prsta desne ruke. Svi znamo da je u potresu naša zagrebačka katedrala ranjena i ne može se doći do tijela našeg Stepinca, ali zato ovdje u Krašiću imamo relikviju prvoga stupnja. Crkva je otvorena svaki dan, cijeli dan i tko god želi doći može se osobno pomoliti blaženom Alojziju Stepincu, rekao je župnik Ivan Vučak.

Svi zainteresirani posjetioci moći će pogledati Spomen dom koji je obnovljen prošle godine u listopadu te vrijedna štiva u uređenoj biblioteci koja je nekada bila Stepinčeva blagovaonica. Otkako je uređen, kroz Spomen dom je prošlo više od 5 tisuća hodočasnika, kaže nam župnik Vučak koji je ovim putem istaknuo najnoviju knjigu koja se može pronaći u biblioteci. Radi se o knjizi Juraja Batelje pod nazivom Svjedok Stepinčeva glasa svetosti.

Piše: Eva Marušić
Foto: Ivan Cindrić, Eva Marušić