KABA

Postavljeni viteški oklopi na Starom gradu Dubovcu, izradio ih mladi Karlovčanin u sklopu projekta Fortitude

Na Starom gradu Dubovcu predstavljeno je oružje i oklopi iz radionice Pavela Butolena. Prezentacija je održana u sklopu Interreg projekta Fortitude. Projekt se bliži svome kraju. Posljednje dvije godine otkako je krenuo proveo se niz aktivnosti kojim se želi Stari Grad pretvoriti u još atraktivniji turistički lokalitet. Tim su povodom izrađeni i oklopi i oružje koji se nalaze u ovoj tvrđavi.

-Predstavljamo rekvizite u obliku oklopa, to je u biti turistički rekvizit. Ovo je jedna od posljednjih aktivnosti u projektu. Kroz cijeli projekt nabavljamo različite turističke rekvizite kako bi oplemenili ono što posjetitelji, turisti  mogu naći kad se popnu na Stari grad Dubovac, rekla je Irena Grčić, pročelnica Grada Karlovca.

Oklope je izradio Karlovčanin Pavel Butolen. Teški su i do 25 kila, a izrađivao ih je posljednjih devet mjeseci.

-To su replike viteških oklopa. Manje više svi oklopi su izrađeni ili od inoxa ili od opružnog čelika. Neki put se čelik termički obrađuje, to je tzv. kaljenje koje se koristi kod većine oklopa, rekao je Pavel.

Centralni događaj projekta tek slijedi. Riječ je o Noći tvrđava, a za provedbu aktivnosti poslužit će upravo kostimi koje je izradio Pavel.

-Osam ovih viteških oklopa, koji su također nosivi, oni nisu samo postav, nego će se u Noći tvrđava vitezovi, kmetovi, svećenici i svi staleži Srednjega vijeka prošetati po našem Starom gradu, rekla je Grčić.

S projektom, odnosno ostvarenim rezultatima u promocija Karlovca, zadovoljan je i gradonačelnik Damir Mandić.

-Mislim da smo s ovim projektom podigli vidljivost Starog grada Dubovca. Spojen je i s Nacionalnim svetištem svetog Josipa  i to je sad kad govorimo o turizmu jedna turistička ponuda grada Karlovca koja je ipak nešto drukčija od svih ostalih, kazao je Damir Mandić, Gradonačelnik Karlovca.

Projekt je vrijedan više od 1,6 milijuna kuna od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj projekta je JU u kulturi Tvrđava kulture Šibenik. Uz Karlovac u projektu sudjeluje i Grad Banja Luka, Opština Herceg Novi te Opština Bar. Grad Karlovac je za provedbu projekta dobio više od 220 tisuća eura.

Uz ovaj projekt, dobra vijest za Stari Grad Dubovac je i to da je dan na upravljanje Muzejima grada Karlovca, koji također u planu imaju povećanje vidljivosti ove lokacije kroz niz aktivnosti i projekta.