KABA

Do 28. veljače rok za podnošenje prijava za povrat poreza – mlađi od 25 i ove godine imaju pravo na povrat cijelog iznosa

Zadnji dan za podnošenje prijava dohotka za prošlu godinu je 28. veljače. Povrat preplaćenog poreza na dohodak za prošlu godinu vjerojatno će biti na razini lanjskog povrata od 1,8 milijardi kuna koliko je novca ukupno uplaćeno na račune 675 tisuća građana, piše Slobodna Dalmacija. Lani su građani prvi put u svojim godišnjim prijavama mogli koristiti olakšice za mlade zaposlene te je njih 300 tisuća ostvarilo oko 720 milijuna kuna povrata. Zaposleni mlađi od 25 godina imaju pravo na povrat cijelog iznosa poreza na dohodak i prireza koji su im poslodavci uplatili u proškoj godini. Na povrat u visini 50 posto lanjskog uplaćenog poreza mogu računati mladi zaposleni od 26 do 30 godina. Za taj povrat prošle godine nisu trebali pisati prijave, a ne trebaju to činiti ni ove godine, njima će poreznici sami obračunati povrat.

Svima ostalima koji nisu dužni pisati prijavu, a imaju osnova za povrat, poreznici će povrat izračunati na temelju podataka kojima raspolažu i do kraja lipnja poslati privremeno porezno rješenje, na koje mogu prigovoriti do 31. srpnja, s tim da od kolovoza počinje isplata povrata.

omicron