Sastanak s državnom tajnicom u Gradu Karlovcu: Novim Zakonom i potporama do sve više udomitelja

Sutra na snagu stupa Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o udomiteljstvu kojim će se između ostaloga povećati iznos naknade i opskrbnine. Za provedbu Zakona osigurano je nešto više od 86 milijuna kuna, a iz državnog proračuna ukupno se izdvaja 308 milijuna kuna. Zakonom se osiguravaju i dodatna prava udomiteljima na način da im se omogućuje pravo na naknadu za rad i prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja i korištenje prava na roditeljske potpore za vlastito dijete. Na ovu temu je u vijećnici gradske uprave održana sastanak gradonačelnika Mandića s državnom tajnicom Marijom Pletikosom, udomiteljicom Marinom Novaković Matanić i suradnicima.

– nama je želja da osim poboljšanja kvalitete udomiteljstva potaknemo i daljnji razvoj za širenje udomiteljstva s posebnim naglaskom na udomiteljstvo za djecu. Želimo motivirati mlade ljude da se bave ovom plemenitom i nesebičnom djelatnošću kako bi djeca koja su se morala izdvojiti iz svojih obitelji odrastala u poticajnom obiteljskom okruženju koje mogu pružiti upravo udomiteljske obitelji, kazala je državna tajnica Marija Pletikosa.

Zakon pozitivno pozdravlja udomiteljica i članica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo Marina Novaković Matanić.

– Nama udomiteljima treba stručna pomoć sa terena. Mi to u Karlovačkoj županiji i imamo. Dalje pozivam da se javnost senzibilizira i da se udomljena djeca prepoznaju prilikom zapošljavanja. Kada odlaze iz udomiteljske obitelji zapošljavanje je najvažnije kao i stambeno pitanje. Pozivam sve da im pruže tu priliku, kazala je Novaković Matanić.

Gradonačelnik Damir Mandić naveo je i oblike pomoći kojima Grad Karlovac nastoji podržati udomitelje. Radi se o subvenciji troškova smještaja u vrtiće, djeca iz udomiteljskih obitelji imaju pravo na naknadu punog iznosa troškova smještaja. Tu je i pomoć kroz besplatnu prehranu učenika i produženi boravak u osnovnim školama, te besplatno ljetovanje za djecu u Hostelu ‘Karlovac’, a za dojenčad će dobiti financijsku pomoć u prehrani. Kod prestanka udomljenja, djeci će se dati jednokratna novčana pomoć za ostvarivanje samostalnog života te u ostalim prigodama.

U Hrvatskoj je 2556 udomitelja, od toga je 1295 udomitelja za djecu, korisnika je 5981 osoba, a od toga je 1868 djece.