Dani draganića

Veleposlanik Izraela u Hrvatskoj posjetio Karlovac i održao predavanje učenicima Ekonomsko turističke škole

U Karlovac je stigao veleposlanik Izraela Ilan Mor. U Ekonomsko turističkoj školi održao je predavanje u srijedu, 16. veljače o Holokaustu, kao i o suvremenom Izraelu. Osim predavanja u srednjoj školi Mor je stigao u Karlovac i Karlovačku županiju kako bi ojačao diplomatske odnose, a podsjeća da Karlovac, iako u njemu gotovo uopće nema Židova, ima brojne aktivnosti vezane uz židovsku kulturu.

-Izrael i Hrvatska su dvije prijateljske zemlje. Ove godine slavimo 25. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje. Hrvatska je članica NATO-a, članica Europske unije kao i prijatelj Izraelu. Ja sam ovdje kao ambasador, da promoviram odnose i podsjetim kako ima mnogo tema, problema i projekata na kojima možemo surađivati.  Bilo da je riječ o poljoprivredi, inovacijama, umjetnoj inteligenciji i naravno obrazovanju, kazao je Ilan Mora, veleposlanik Izraela u Hrvatskoj.

Učenici ove srednje škole imali su priliku čuti zanimljivosti o osnivanju Izraela, izazovima s kojima se suočava, njegovoj kulturi, povijesti i turizmu. Osim toga učenicima je pričao i o Holokaustu kao i važnosti Izraela, židovske zemlje u kojoj židovi mogu živjeti bezbrižno od mogućih progona.

-S obzirom da nismo daleko od 27. siječnja, Dana sjećanja na žrtve Holokausta, govorim malo o tome, ali ne samo o tome. Izrael nije samo priča o Holokaustu. Naravno, problem Holokausta je dio našeg DNA, kao Židova i Izraelaca, ali Izraze je više od toga. Izrael je jedina židovska zemlja na svijetu, jedina demokracija na Srednjem istoku, kazao je Mor.

Predavanje je organizirala Ekonomsko turistička škola, odnosno profesorica povijesti Tatjana Protulipac. Ona napominje kako su njeni učenici upoznati s povijesti i ulogom židova u Svijetu, Hrvatskoj, ali i Karlovcu.

-Ova škola od 2007. sudjeluje u projektima Holokausta, jer sam ja zajedno s s kolegicom iz Osnovne škole Dubovac Majom Lukić boravila u Yad Vashemu. Mislim da je jako bitno djecu učiti o stvarima koje su dogodile u  prošlosti na način kroz priču o ljudima, pogotovo ljudima našega prostora. Tako da Maja i ja već neko vrijeme surađujemo s Tenom Bunčić i s njezinom udrugom, rekla je profesorica povijesti.

Na predavanju je sudjelovala i predsjednica Udruge Židovi u Karlovcu, Tena Bunčić, koja je posjetila na značaj židova u Karlovcu. Kazala je kako je Karlovac nekada imao Židovsku zajednicu koja je brojala i do 400 židova, koji su bili aktivni na svim poljima i dali svoj doprinos razvoju grada Karlovca.