KABA

Počeli Neralićevi dani u Slunju – na rođendan olimpijca otkrivanje spomenika

Polaganjem vijenaca ispred rodne kuće Milana Neralića danas su u gradu Slunju započeli Neralićevi dani u čast na proslavljenog hrvatskog olimpijca. Milan Neralić rođen je u Slunju 26. veljače 1875., a umro u Bečkom Novom Mjestu 17. veljače 1918.

Bio je hrvatski mačevalac, prvi hrvatski olimpijac i prvi hrvatski osvajač medalje na Olimpijskim igrama. Bio je jedan od najboljih mačevalaca u Austro – Ugarskoj, također i učitelj mačevanja. Prvi je u povijesti primijenio „leteći ispad“, munjeviti ubod protivnika iz visokog skoka. Sudjelovao je na OI 1900. u Parizu, osvojivši brončano odličje u sablji. Na mačevalačkom turniru nastupio je u konkurenciji profesionalnih učitelja mačevanja.


Svečanost je nastavljena otvaranjem izložbe eksponata olimpijca u Pučkom otvorenom učilištu Slunj. Izložbu je postavio Hrvatski mačevalački savez, a sve o izlošcima, ali i tehnici mačevanja, posjetiteljima je podrobno opisao i predstavio predsjednik Hrvatskog mačevalačkog saveza Antonio Trcin.
Počast ovom hvaljenom hrvatskom olimpijcu iskazala je i županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin zajedno sa gradonačelnicom grada Slunja Mirjanom Puškarić i brojnim okupljenim građanima.