KABA

Tjedan psihologije pod motom “Čuvajmo mentalno zdravlje” – bitno je prepoznati problem, selektirati brige i krenuti s rješavanjem po prioritetima

Ovogodišnji Tjedan psihologije održava se pod motom “Čuvajmo mentalno zdravlje”. U obilježavanje se uključilo i Društvo psihologa Karlovac.

Svaka nenormalna situacija sa sobom nosi nenormalne reakcije. Stoga, od početka pandemije, a onda je bio i potres, u Obiteljskom centru Karlovac telefon je zvonio zbog – nervoze. Dok su žene sklonije potražiti pomoć, unazad dvije godine, javlja im se sve više muškaraca te se žale:

Nervozan sam, “ispalit” ću na živce, počet ću još više vikati. Bilo je i poziva kao da smo krizni centar. Zatvorit ću se u sobu, ne mogu više, evo sad sam se izvikao, izvikala na svoje. Dajte sa mnom porazgovarajte da mogu izaći iz sobe i jednostavno biti miran prema djeci, kaže psihologinja u Obiteljskom centru Karlovac Tatjana Farkaš Radočaj i jedna od predavačica u sklopu 15. Tjedna psihologije.

Sve brige prije, svi oni koji su bili skloniji strepnji, tjeskobi u stresnim situacijama, poput pandemije koronavirusa i potresa se pojačava. No, bitno je prepoznati problem i javiti se ili njima ili prijatelju, stati i razmisliti o svom ponašanju. Racionalizacija problema pomaže.

Razgovarati s onim čovjekom kojemu vjerujemo, koji je dobrohotan, koji neće manipulirati kad se pravednički ljutimo. Dobro je stati, pitati se za brige, “izventilirati” ih na bilo koji način – bilo natuknicama na papiru ili u glavi, razgovorom s prijateljem što također ima psihoterapijski učinak i onda ići na rješenje. Onda je stvar u razumu, a nije više pitanje emocija, dodaje Farkaš Radočaj.

No, s dozom povišenog raspoloženja moramo naučiti živjeti.

Cijeli razgovor s Tatjanom Farkaš Radočaj i Anom Budimir iz Društva psihologa Karlovac pogledajte večeras u emisiji Intervju tjedna od 20.40 sati u programu TREND TV-a. 

 

 

omicron