U Hrvatskoj postoji 10-ak bioenergana, a uskoro bi ju trebao dobiti i Ozalj. Bila bi to bioenergana na drvenu sječku kojom bi se Poduzetnička zona Lug napojila električnom i toplinskom energijom. Dobivena je građevinska dozvola kao i državni poticaji, a u tijeku su pregovori s potencijalnim investitorima.

-Sad smo u konačnim pregovorima s investitorom koji bi trebao uložiti oko 12 milijuna eura i zaposliti 30-ak ljudi u Ozlju. Pregovaram s austrijskim i ukrajinskim investitorima. Ukrajinci nažalost sada imaju nekih problema, a austrijski su korak bliže, rekao je Admir Glavaš iz tvrtke DD Energy.

Ako sve bude po planu, energana bi trebala početi s radom već na proljeće 2023. godine. Tada bi se trebali grijati i koristiti električnu energiju od ostataka dobivenih u drvno-prerađivačkoj industriji, koji su jeftina i dostupna sirovina.

-To je jedna greenfield investicija u kojoj se radi o zelenoj energiji, a to je trend u svijetu zadnjih 10-ak godina. Ja sam to uhvatio u začecima u Hrvatskoj. To je zelena energija koja je obnovljiva, koja je čista, zato smo se odlučili za drvenu sječku, a ne na neke druge izvore energije. 

Bioenergana je dobila palac gore od Grada Ozlja, kao i od jednog od najvećih gospodarstvenika u zoni.

-Gospodin Basar, zamjenik gradonačelnice Grada Ozlja, je dao najveću podršku oko tog projekta i on je s njime upoznat od samog početka. Njegovo poduzeće Aquaestil bi trebalo biti jedan od korisnika toplinske energije, rekao je Glavaš.

Nije isključivo da će se samo poduzeća u zoni grijati na ovu energanu, već i građani ako Grad Ozalj napravi toplinsku mrežu iz pretpristupnih fondova, a to grijanje bilo bi jaftinije, govori Glavaš, uzmajući u obzir nagli rast cijena tradicionalnih energenata. Potvrđuje kako za bioenerganu snage 2 megavata neće biti problem pronaći drvenu sječku.