KABA

Ozaljski muzej od zagrebačkog kolekcionara za 60 tisuća kuna kupio dvije vrijedne slike Slave Raškaj

Zavičajni muzej Ozalj u svome fundusu ima dvije nove slike Ozaljske akvarelistice Slave Raškaj. Muzej tako, malo pomalo, stvara kolekciju slika i predmeta vezanih uz slikaricu koja je ostavila značajan trag u hrvatskoj umjetnosti.

Ova dva akvarela od sada su vlasništvo Ozaljskog muzeja. Riječ je o Slavinim radovima za koje se pretpostavlja da su nastali 1898. godine. Ravnatelj muzeja Stjepan Bezjak ističe kako je riječ o značajnim djelima koja su muzej koštala 60 tisuća kuna.

-To je tržišna cijena po kojoj se slike Slave Raškaj kreću. One su nama posebno važne zato što su akvareli i zato što se jako dobro upotpunjuju u našu postojeću zbirku koju ovdje imamo i sakupljamo vezano uz Slavu Raškaj. 

No ove slike nisu izabrane samo jer su akvareli i dobro uklapaju u postojeći fundus. One su zanimljive i iz drugih razloga.

-Što se tiče ovog Puta u planinama njega smo odabrali zato što već imamo jednu sliku koja se zove Jezero u planinama koju smo otkupili 2020. godine. Smatramo kako su ta dva rada tematski i stilski slična, zatvarali smo jednu cjelinu. Što se tiče Kamene kuće, nju smo kupili zato što smo primijetili da slike Slave Raškaj, kada se radi o arhitekturi, kućama, mlinovima koje ej ona slikala, da su to doista nekada bile autentične zgrade, da su nekada bile u prostoru, rekao je ravnatelj muzeja.

Slike su kupljene od zagrebačkog kolekcionara Admira Glavaša koji posjeduje 30-ak slika ozaljske umjetnice. Dva akvarela prve su njene slike koje je prodao. Gledajući slike, svašta se u njima može vidjeti i pronaći, govori kolekcionar, koji poatvrđuje kako mu se bilo teško oprostiti od akvarela.

-U svakoj slici ja vidim njezine ruke, vidim njezine osjećaje, što je ona htjela prikazati, da li je htjela prikazati, nesretne ljubavi. Ljubav prema vizualnom pogledu prema svijetu pošto je stvarno bila gluhonijema, drugi kontakt je bio jako težak. 

Što se tiče muzeja, on posjeduje 30-ak umjetničkih djela slikarice, a sve to dobro će doći prilikom uređenja Interpretacijskog centra Slave Raškaj. Inače, slike će javnosti biti predstavljene 5. ožujka u muzeju u sklopu Mjeseca Slave Raškaj.