Dani draganića

Mandić: Izgradnja sustava obrane od poplava ide dobrim tempom

Sustav obrane od poplava karlovačko-sisačkog područja se vodi kao jedan, podijeljen je u dvije faze: karlovačku i sisačku. Ministarstvo gospodarstva i Hrvatske vode su nedavno potpisale ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu 600 milijuna kuna za prvu fazu za karlovačko područje i projekti koji se trenutno odrađuju nastavljaju istim tempom.

Kod mjere četiri, vezano uz Mostanje, odnosno Turanj su radovi gotovo završeni. Prepreka su imovinsko-pravni odnosi jer nasipi idu kroz neke obiteljske kuće. Grad Karlovac, kazao je gradonačelnik Mandić, zajedno s Hrvatskim vodama traži rješenje i vjeruje da će ga kroz narednih nekoliko mjeseci pronaći.

– Lijeva obala Kupe napreduje dosta dobro, potpisani su ugovori za sve tri faze i sve tri su u izvođenju. Najviše je uznapredovala faza 2. Sredstva su osigurana od Selca do Husja. Mjera 5. je do Rečice i tu su još 4.,5. i 6. faza. U ovoj godini bi trebale krenuti javne nabave za izvođenje radova na tim fazama. U ovom trenutku je posebno važna mjera 8, a to su Brodarci, dio vezan uz kanal Kupa-Kupa, tu su se stvari pomakle naprijed i ide se prema projektiranju. Javna nabava je za projektiranje odrađena. Mjera 3 – protok Korana-Kupa ima još administrativnih aktivnosti ali je sve u dobrom tijeku. Ja se nadam da ćemo do kraja 2027. godine imati kompletan sustav obrane od poplava završen, rekao je gradonačelnik Mandić.