Dani draganića

Premijera kostimirane ture ‘Dragojla’ u Karlovcu

Udruga turističkih vodiča Karlovačke županije ‘Bastion’ ove subote ima premijeru nove kostimirane ture ‘Dragojla’ koju vodi Mirjana Cibulka iz udruge Bastion. Povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča, koji se obilježava 21. veljače, ova je tura besplatna.

– Turu sam osmislila zajedno sa svojim kolegama iz udruge Bastion i danas mi je velika čast što će se održati premijera. Tura počinje od Katzlera gdje ćemo govoriti o tome kakav se život odvijao u 19. stoljeću, zatim krećemo prema kući Dragojle Jarnević gdje ću pričati o tome kako je živjela tamo, otići ćemo i do Šimunićeve, u Kinesku četvrt gdje je ona i provela svoje posljednje dane. Na Trgu bana Jelačića ćemo se osvrnuti na njezine avanture jer je Dragojla imala jako uzbudljiv život, proći ćemo i kroz Radićevu pokraj kuće grofa Draškovića, pokraj Ilirske čitaone koja je tamo nekada bila vrlo aktivna. Tura završava kod OŠ Dragojle Jarnević, kazala nam je Cibulka.

Dvadesetak građana prisustvovalo je ovoj turi koju nije pokvarila kiša koja je počela padati. U Bastionu se nadaju da će se ovakve ture nastaviti provoditi i u narednim vikendima.

Mirjana Cibulka tek je godinu dana turistički vodič, inače je predavač na Veleučilištu u Karlovcu gdje radi kao profesorica talijanskog i engleskog jezika i književnosti, a ljubav prema gradu Karlovcu potaknula ju je da se ostvari i kao turistički vodič. Inače, udrugu Bastion čini 20-ak vodiča.