Dani draganića

Podaci sigurni u sustavu e-građani, za oko milijun i 600 tisuća korisnika dostupno 100 usluga

-Podaci u sustavu e-građani su sigurni, timovi stučnjaka redovito brinu o tome, izjavio je državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Nakon hakerskog napada u sustav teleoperatera, sigurnost podataka na internetu postala je goruća tema. Jedan od onih sustava koji prikuplja najosobnije podatke je i sustav e-građani koji danas broji oko milijun i 600 tisuća građana koji koriste usluge. Razine prijave u sustav različite su po postupku prijave, ali i po razini sigurnosti.

-Najsigurnija vjerodajnica po europskoj regulativi je elektronička iskaznica koju mnogi građani imaju danas i tako, čak i putem mobitela, ostvariti sve dostupne usluge. Zbog samog procesa izdavanja e-iskaznice, gdje vam je službenik mora osobno uručiti, a samo je vi možete aktivirati i samo vi znate pin, jamči da ste uistinu vi iza tog identitieta i tako se jamči i najviša razina sigurnosti, kaže Gršić.

Do danas je sustav evidentirao 81 milijun puta korištenje usluga, što je ujedno isto toliko puta manje odlazaka u neku državnu instituciji po uslugu.

-Te brojke govore da su uštede građana velike jer ne morate odaziti negdje, parkirati, plaćati javni prijevoz, čekati u redovima i trošiti svoje vrijeme na to. Nema radnog vremena, možete sa bilo koje lokacije dobiti uslugu.

One usluge koje se najčešće koriste su eu dgitalna covid potvrda, e dnevnik, e porezna, portal  zdravlja.

-Imamo 100 usluga i u zadnje dvije godine pandemijskog vremena, broj je u svakoj godini porastao za 380 tisuća . U periodu samopopisivanja 83 i pol tisuće novih hrvatskih građana postali su korisnici usluga.