Dani draganića

Regionalni centar kompetentnosti trebao bi biti rekonstruiran za 15 mjeseci: Omogućit će razvoj obrazovanja, gospodarstva, poboljšati demografsku sliku i revitalizirati Zvijezdu

Ovako bi za 15 mjeseci nekadašnja oružana koja je sada porušena do temelja trebala izgledati.

Početak radova najavljen je za prvu polovicu ožujka ove godine. Rečeno je tako na svečanom potpisivanju ugovora o javnoj nabavi radova rekonstrukcije Oružane. Zgrada površine 3 tisuće metara kvadratnih omogućit će razvoj obrazovanja i gospodarstva osobito u STEM području.

-U prizemlju zgrade smjestit će se turizam sa svojim turističkim informativnim centrom, poduzetničkim centrom, suvenirnicom, lijepim restoranom, slastičarnom i inovativnim programima. Strojarstvo će biti na prvom katu sa sedam specijaliziranih laboratorija. Drugi kat bit će elektrotehnika i računarstvo s pet specijaliziranih i opremljenih radionica, rekla je Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica županice Karlovačke županije.

U potkrovlju će se nalaziti prostori Veleučilišta. Svi kabineti i programi omogućit će sinergiju obrazovanja i gospodarstva. Ugovore su uz Županiju potpisali izvođač radova tvrtka Texo Molior, ravnatelji Tehničke i Trgovačko-ugostiteljske škole, Ivan Janković i Damir Pleša, te dekan Veleučilišta u Karlovcu Ivan Štedul. Ove dvije škole i veleučilište bit će vlasnici zgrade.

-Želim naglasiti važnost projekta za sve naše buduće partnere. Kad kažem partneri mislim i na partnere iz gospodarstva i na partnere – naše škole. Njihova uloga, naša uloga je da gravitiramo zajedno prema Centru kompetentnosti i centru izvrsnosti, rekao je Ivan Janković, ravnatelj Tehničke škole Karlovac.

Pripremna faza je završila, a sad tek kreće gradnja, opremanje, provođenje programa i poticanje obrazovanja u STEM područjima. No Centar bi trebao pridonijeti razvoju grada i županije i u drugim područjima, poput demografije i revitalizacije Zvijezde.

-Sigurna sam da ovih 45 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, uz sve vlastito sufinanciranje, koga će biti, će doprijeti da Karlovac ima, ne samo educirane i obrazovane kadrove, nego da ima i dobre demografske pokazatelje te da ima razloga vjerovati u svoje turističke potencijale, kazala je Spomenka Đurić, Državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja

-Ako je dizalica na Edisonu neka mala simbolika da je moguće, dizalica na ovom objektu nosi puno više simbolike. Ja sam uvjeren da će ta dizalica potaknuti pogotovo privatne vlasnike u Zvijezdi, da i oni naprave još jedan korak dalje, istaknuo je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Sada je na rasporedu početak građevinskih radova, na jesen će biti raspisana javna nabava za opremanje unutrašnjosti centra. Polovicom 2023. očekuje se završetak radova na rekonstrukciji, a krajem 2023. godine trebalo bi doći do uspostave rada i razvoja Centra.