Dani draganića

20 godina djelovanja Eko Pana: ‘Ponekad smo bili politički rubno neprihvatljivi u Karlovcu, ali nadam se da je sve to iza nas’

Iza udruge Eko Pan 20 je godina djelovanja. Kroz cijelu godinu obilježit će ovaj okrugli rođendan i to kroz različite radionice i kampanje. Ivana Francišković Olrom i Valentina Mesarić s udrugom Eko Pan žive već 20 godina. Ponosne su na sve rezultate koje su postigli, a najviše na društveno poduzeće u nastanku.

– Kruna svega je Klijanac i Pup, pokrenuli smo društveno poduzeće i bavimo se praksom, odnosno radimo na povezivanju sa živim svijetom. Proveli smo niz godina dinamično i izazovno unatoč mnogim preprekama. Imamo taj neki motor u sebi koji nas tjera da ne odustanemo. Imali smo i nekoliko volonterskih godina, no u posljednje vrijeme imamo uzlaznu putanju i trudimo se da sve ono što zagovaramo provodimo u praksi, rekla je predsjednica udruge Eko Pan Ivana Francišković Olrom.


Kroz prethodnih 20 godina u Eko Panu bavili su se ekološkim temama i problemima. Dio su mreže zelenih telefona i zelenog foruma – koji potiču građane da se aktivnije počnu baviti zaštitom prirode i okoliša. Kao okolišna organizacija prepoznati su kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj i regionalnoj razini.

– Kontinuirano se bavimo skretanjem pažnje javnosti na značaj očuvanja kopnenih voda u njihovim cjelovitim prirodnim tokovima. Ponekad smo bili politički rubno neprihvatljivi u gradu Karlovcu, ali nadam se da je to sve sada iza nas jer živimo u vremenima kada svjedočimo brojnim klimatskim problemima i promjenama i vidimo da samo suradnjom i zajedništvom probleme možemo rješavati učinkovito, kazala je Francišković Olrom.

Kao nagradu za dugogodišnji uspješni rad u Eko Panu su odlučili imati proslavu cijele godine, a više o tome ispričala nam je tajnica udruge Eko Pan Valentina Mesarić koja ne skriva zadovoljstvo što je zajedno s Ivanom stvarala ovu udrugu, rezultat čega je i poduzeće Klijanac i Pup.

– Proslava se nastavlja do studenog. Imat ćemo 20 događanja za 20 godina rada. Dvadeseto, konačno događanje će biti sadnja 20 sadnica u okolici Urbanog parka kraj Ekonomske škole. U međuvremenu, kroz cijelu godinu imat ćemo niz radionica za odrasle, djecu, srednjoškolce. Organizirat ćemo tribinu, pokrenut ćemo kampanju za sadnju ovih 20 stabala, zaprimat ćemo donacije koje ćemo uložiti u nabavku sadnica i sadnju. Tribinom ćemo pokušati ukazati na probleme i moguću suradnju u održavanju zelenih površina u gradu Karlovcu. Klijanac i Pup će počastiti jednu obitelj slabijeg imovinskog stanja s proslavom rođendana u Eko Panu. Vodit ćemo djecu iz Centra na Baniji i Centra Vladimir Nazor na izlet, što će također biti poklon, zaključila je tajnica udruge Eko Pan Valentina Mesarić.