KABA

Do 2025. godine u 60-ak naselja Karlovačke županije dolazi širokopojasni internet

Jedna je to od demografskih mjera koja bi trebala potaknuti opstanak ljudi u ruralnim sredinama

Ukupno 60-ak naselja u Karlovačkoj  županiji dobiti će širokopojasni internet. Dio je to projekta Izgradnje nacionalne optičke infrastrukture koji se provodi na području cijele Republike Hrvatske. Predstavljen je u Županijskoj komori Karlovac, a na njemu zajednički surađuju Županijska komora Karlovac, Karlovačka županija i Odašiljači i veze.

-Radi se o tome da bi širokopojasnu infrastrukturu trebalo dovesti što dublje i dalje u ruralne i suburbane dijelove Hrvatske koji bi onda na posljetku doveli do jednog socioekonomskog napretka svih tih krajeva, rekao je  Tomislav Ignjačić, iz Odašiljača i veza.

Projektom je na području Hrvatske zahvaćeno ukupno 500 naselja. Odabrane ruralne sredine širokopojasni internet dobiti će do 2025. godine. Ciljane skupine unutar tih naselja su javne ustanove.

-Postoji dio ovog programa koji je dužan, odnosno mi smo dužni kroz taj program osigurati u onim naseljima optiku do svih javnih, državnih institucija. Neovisno o tome hoće li tamo neko graditi optičku mrežu ili ne, kazao je Ignjačić.

Naime, do sada nije postojao komercijalni interes za izgradnju takve infrastrukture, pa je država odgovornost za izgradnju takve mreže preuzela na sebe. Bitno je to za ravnomjerni regionalni razvoj.

-Sam širokopojasni internet na području naše županije je jedna od demografskih mjera. Mi naprosto znamo da je današnjem čovjeku sa suvremenim potrebama, osim vodovoda, električne energije, toplinska energija, internet jednako važan i jednako vrijedan, istaknula je Martina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije.

Vrijednost projekta je veća od 100 milijuna eura. 85 posto sufinancira EU, a ostatak su državna sredstva. Uskoro će biti raspisani i javni natječaji za upravljanje projektom.