KABA

Reakcije učenika na predstavu ‘(Dis)like’ oduševile glumce: ‘Uljepšao si mi dan, ovo bi trebalo biti izvedeno u cijelom svijetu’

U petak premijera u Zorin domu u 20 sati

U petak, 25. veljače u 20 sati, u Zorin domu će biti premijera predstava ‘(Dis)like’ na temu zlostavljanja na internetu. Do sada su održane 23 izvedbe po školama, a reakcije učenika su odlične, kazali su nam glumci Peđa Gvozdić i Andro Damiš.

– ove 23 izvedbe po školama su nam pokazale koliko je to širok problem. Bilo je raznih iskustava, suza i smijeha. Uspjeli smo prepoznati čak gdje su neki bili zlostavljači a neki žrtve. Bilo je trenutaka gdje smo ih uspjeli suočiti. Mislim da je to užasno bitno. Dobili smo i neke povratne informacije da su se neki na neki način i promijenili, nadamo se i na dugoročno. Ideja predstave živi, djeca to prepoznaju i o tome se treba pričati. Evo komentara koje su slali glavnom liku predstave na instagramu:
– Pozdrav iz OŠ Švarča, svaka čast, jako inspirirajuće, ovo bi trebalo biti izvedeno u cijelom svijetu, ne samo u par škola, samo tako nastavi.
– Predobra prezentacija, samo jako, nastavi tako.
– Stvarno kraljina si, nema problema, žao mi je zbog Marije iz predstave
– Brate bio si super, super poruku daješ svima, motiviraš nas, samo nastavi.
– Moje čestitke za predstavu, vaš Grabrik
– Hvala što si mi uljepšao dan, samo naprijed
– Svaka čast buraz, bio si super i prenosiš odličnu poruku.
Ako su ovo njihove riječi, mislim da je to predstava koja će stvarno imati budućnost i da je potrebno da se izvede diljem Hrvatske, kazao je Peđa Gvozdić.

Tekst za predstavu je napisala Petra Cicvarić koja je prethodno skupljala mnoga iskustva roditelja djece žrtava zlostavljanja.

– Nije mi bio cilj djeci govoriti što raditi kada se nađu u takvoj situaciji, već preventivno djelovati, cilj je predstavom proizvesti empatiju u djeci koja gledaju i pokazati im što se događa jednoj mladoj osobi koja je žrtva zlostavljanja na internetu, rekla je spisateljica i glumica Petra Cicvarić.

Glavnog lika predstave igra glumac Andro Damiš.

– Za mene je to glumački zadatak s kojim mislim da sam se dobro uhvatio u koštac. Mislim da je cyberbulling jako bitna tema i vječna. Jako je važno pričati o tome da klinci shvate da nisu sami ako su žrtve takvog nasilja. Ja sam sam bio žrtva bullyinga i sad vidim koliko je važno pričati o tome. Oni moraju shvatiti da je na svakome od njih da se trude, da šire ljubav i pozitivu, a ne negativu s kojom su okruženi, rekao je glumac Andro Damiš.

omicron