Dani draganića

Karlovčanka Ana Budimir dobitnica strukovnog priznanja za pružanje psihosocijalne podrške stanovnicima Gline i okolnih sela nakon potresa

Od 2003. godine Hrvatsko psihološko društvo dodjeljuje društveno priznanje „Marulić: Fiat Psychologia“ za osobit doprinos u primijenjenoj psihologiji.

Jedna dobitnica ovog strukovnog priznanja je psihologinja u Dječjem vrtiću „Četiri rijeke“ Ana Budimir. Nagrada joj je tim vrijednija jer ju je dobila za psihologiju u praksi, točnije za doprinos u organiziranju i provođenju pružanja psihosocijalne podrške stanovnicima s potresom pogođenih prostora.

Mi smo se gotovo preko noći uspjeli organizirati i formirali tim koji će ići na područje Gline i okolnih sela i izravno, na terenu, od kuće do kuće, pružati psihosocijalnu pomoć. Činjenica da se to prepoznalo kao nešto vrijedno puno mi znači, kaže Budimir.

Kao psiholozi bili su pripremljeni. Znali su što znači kriza, trauma, što mogu očekivati i koji su im prvi koraci.

Ljudi su reagirali na razne načine. Imali su problema sa spavanjem, često su plakali, bili su u strahu, imali su noćne more. To ih je iznenadilo i bojali su se da gube razum. Ono što smo mi prvo morali učiniti je normalizirati te osjećaje. Objasniti ljudima da je normalno nenormalno reagirati u nenormalnoj situaciji i da će to proći. Njima je sama ideja da smo tamo značila puno, dodaje Budimir.

To iskustvo njoj osobno dalo je novu perspektivu.

Kad vidite koji problemi postoje, da je nekome hladno, a spava vani usred zime, na daskama ili u dvorištu, onda se vaši problemi čine manjima. Ona vam je manje bitno što vam je dijete dobilo lošu ocjenu na testu oko čega ste se izuzetno uzrujavali, zaključuje nagrađena psihologinja.