Božinović: Od sutra se ukidaju COVID potvrde za državne i javne službe

Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović najavio je popuštanje mjera, a jedna od njih je djelomično ukidanje COVID potvrda.

-Od sutra prestaje važiti odluka obveznog testiranja i obveznog predočenja o testiranju, cijepljenju i preboljenju bolesti covid-19 kao uvjet za ulazak u prostore javnopravnih tijela, rekao je Božinović.

Što se tiče okupljanja, ublažene su neke mjere i to na način da se omogućava okupljanje većeg broja ljudi na otvorenim prostorima, 100 umjesto 50. Nadalje, i u zatvorenim prostorima omogućava se okupljanje 50 umjesto 25 osoba.

Ublaženi su uvjeti za održavanje dopuštenih okupljanja na otvorenim i zatvorenim prostorima koja se održavaju uz posjedovanje EU digitalne COVID potvrde.

Do sada su se mogla održavati uz suglasnost lokalnih stožera, a od sutra ta suglasnost više neće biti potrebna, kazao je Božinović.

Što se tiče natjecanja na otvorenom s EU potvrdama smanjuje se ograničenje s maksimalnim brojem gledatelja i nema više ograničenja, a u zatvorenim prostorima organizira se uz maksimalno ograničenje do 50 posto popunjenosti tribina.

Kada govorimo o zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi i kada govorimo o ovim drugim događanjima, tribinama u zatvorenim prostorima gdje se traži COVID potvrda, ta mjera ostaje.

-Mi smo ukinuli obvezu testiranja, kazao je Božinović.  Objasnio je da za ulazak u poštu, primjerice, COVID potvrda ne treba, ali za ulazak u bolnicu treba.