Posljednje dvije godine podsjećaju na značaj i važnost sustava civilne zaštite. Ratna zbivanja, potresi, pandemija, ugroze su koje utječu na cjelokupno društvo. Sastavnice civilne zaštite tu su da izazovni periodi budu jednostavniji.

-Što se tiče civilne zaštite ona je sustav organiziranja operativnih snaga  i građana za ostvarivanje zaštite. Sigurnost, zaštita i spašavanje ljudskih života primarna je dužnost i odgovornost sustava civilne zaštite, rekao je Alenko Hudak, voditelj Službe civilne zaštite u Karlovcu. Dodao je kako je suradnja pripadnika sustava civilne zaštite na području Karlovačke županije svih ovih godina bila je vrlo  uspješna.

Uređenje SKOK-a te slijedi

Kako bi svi oni koji su u sustavu civilne zaštite imali gdje brusiti svoje vještine na raspolaganje su dobili Skladišno obučni Kompleks na Jamadolu. Njegovo uređenje tek slijedi.

-To je jedan od projekata koje smo kao Karlovačka županija prijavili na javni poziv za digitalnu i zelenu, za buduće financiranje  mehanizmom za oporavak i otpornost. Na ovom prostoru se već radi, međutim za njega još očekujemo znatna ulaganja i puno više sadržaja koji će omogućiti obuku naših pripravnika Civilne zaštite, ali jednako tako i upravljanje kriznim situacijama, kazala je Martina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije.

Projekt STREAM u testnoj fazi

Karlovačka županija za sustav civilne zaštite izdvaja 2 milijuna kuna godišnje, a zaslužna je i za Interegg projekt STREAM. Riječ je o projektu koji se provodi u suradnji s Italijom.  Vrijednost mu je 3 i pol milijuna kuna. Njegov je cilj novim tehnologijama upozoriti stanovništvo na moguće poplave, kao i smanjiti štete i rizik od posljedica poplava na ugroženom području.

-Naš je zadatak kroz STREAM projekt digitalizirati sustav. Ako ste primijetili da sada za vrijeme ovih ratnih događanja, ali i u ekstremnim situacijama – digitalni sustav ipak funkcionira. Naš je zadatak da on bude čim više dostupan i kvalitetan u situacijama kada se događaju katastrofe i da ih možemo koristiti u određenoj situaciji vrlo brzo, rekao je Goran Franjković, zapovjednik VZ Karlovačke županije

Riječ je o sustavu uzbunjivanja koji će biti na rapsolaganju Sustavu civilne zaštite, ali i građanstvu. Putem ove platforme dobivat će se podaci od postavljenih vodomjera, kao i kamera koje se nalaze na objektima i prometnicama diljem županije. I sami građani moći će slati informacije s terena.

Za sada je postavljeno 8 mjerača vodostaja, a u planu je nabavit još 20 senzora, koji će biti i svojevrsna zamjena za ljude na terenu, kojih je pramalo, govori Franković.