
Specijaliteti Karlovačke županije poput knedli sa šljivama, janjetine ispod peke, slanih i slatki štrudli, zelja, ribe, ali i piva te vina – ono su što se preporuča turistima. Što od svega toga probati, ali i gdje te kako to skuhati, donosi gastro vodič.
-U toj knjižici sa svojih 50-ak stranice možete naći mnoštvo pojedinosti i zanimljivosti o lokalnoj enogastronomiji. Spoj enogastronomije i turizma ono je čemu težimo, rekao je Željko Fanjak, direktor regionalne TZ Karlovačke županije.
Karlovačka županija postaje sve prepoznatljivija u turističkom i gastronomskom smislu, stoga je ovakav vodič bio potreban. Pisan je na hrvatskom i engleskom jeziku, a osim priča o hrani, donosi crtice iz povijesti te recepte.
-Nije slučajno da smo mi nakon Grada Zagreba najposjećenija kontinentalna županija. Moramo sa svojim radom kroz turističke zajednice i sve djelatnike u turizmu upravljati kvalitetnije onom ponudom koju dajemo onima koji dolaze u naše lijepu županiju, kazala je Martina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županija.
S ovim vodičem, kao i poticanjem enogastronomske turisitčke ponude, zadovoljni su domaći OPG-ovi, restorani i vinarije.
-Ljudi s ovog područja stoljećima se bave proizvodnjom vina i vinograda. Praktički svaka obitelj ima svoj vinograd . To je kulturološko nasljeđe. Proizvodnja vina ovdje je nešto neprocjenjivo, istaknuo je Elvis Šoštar, vinar iz Vrhovca
-Nekako mi se čini da u cijeloj Karlovačkoj županiji ozaljski kraj prednjači u tom gastro razvoju i gastro turizmu, istaknula je Lidija Žganjer, vlasnica Restorana Žganjer.
Da Ozaljski kraj i cijela Karlovačka županija ima što za ponuditi potvrđuje i food-bloger Ribafish. Prvi put je došao u ovaj kraj prije pet godina i od tada se zaljubio u njegovu gastronomiju.
-Došli smo u Vivodinu, obišli smo 10-ak vinarija, bilo je prekrasno, bilo je sjajno. Došli smo kod Frlana na janjetinu i na poviticu – to je samo preokrenulo situaciju, rekao je Domagoj Jakopović Ribafish, novinar, bloger i TV voditelj.
U Karlovačkoj županiji nadaju se kako će i ostali turisti koji dođu doživjeti ono što je doživio Ribafish, a da će im u tome pomoći novi gastro vodič.