KABA

Sa STEMom raSTEMo u Dugoj Resi: Učenici kroz eksperimente učili o kemiji, biologiji, informatici, fizici i robotici

U Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Dugoj Resi provela se edukativna radionica Sa STEMom raSTEMo. U sklopu ovog projekta provode se radionice u cijeloj Hrvatskoj kojima je cilj popularizacija  znanosti među djecom i mladima. Tako su se učenici 3. i 4. razreda ove dugoreške škole imali priliku susresti s kemijom, fizikom, informatikom, biologijom i robotikom. Kroz razne eksperimente i rad s modernim mikroskopima ušli su u svijet znanosti.

-Mi danas radimo eksperimente i učimo o kemiji i zabavljamo se. Naučila sam neka nova svojstva kisika koja prije nisam znala, naučila sam neke nove metale. Naučila sam i dosta toga o vatri,  rekla je učenica 4. razreda Mia Srakočić.

-Bilo mi je super. Imalo smo neka mala stakalca koja smo stavljali u mikroskop i gledali smo nešto što nismo mogli vidjeti golim okom, rekla je učenica 4. razreda Tija Halar.

Upravo je cilj projekta Sa STEMom raSTEMo, kojeg provodi Društvo naša djeca Jastrebarsko, približiti pojedine znanstvene discipline djeci. No ne kroz redovnu nastavu već na zabavan, pristupačan i moderniji način.

-Na prvoj radionici kod nas se mikroskopiralo. Budući da smo u sklopu projekta kupili pametne LCD mikroskope koji su moderniji od mikroskopa na koje smo svi navikli. Većina djece se prvi puta susrela s takvom opremom. Drago nam je da su jako dobro prihvaćene radionice, naravno uvijek je glavni hit informatika  i roboti. Vatreno je i na kemiji i fizici prilikom izvođenja pokusa, kazala je Matea Baltorinić, voditeljica projekta.

Voditeljima radionica drago je da su stigli u ovu osnovnu školu, iako ona prvotno nije bila u planu. Oduševljeni su znanjem malih Dugorešana.

-Mogu reći da sam oduševljena djecom. Oduševljena sam njihovim znanjem, njihovom spremnošću na suradnju. S nepoznatim predavačima na sasvim novom terenu jako su se dobro snašli. Pokazali su iznimno znanje i vještine. Uz to, aktivno su sudjelovali u eksperimentima, rekla je Nikolina Ribarić, predsjednica Društva naša djeca Jastrebarsko.

U sklopu projekta u Karlovačkoj županiji obišli su dvije osnovne škole.  U planu je obići i sve ostale županije te djeci Hrvatske predstaviti STEM područje na atraktivan način. Kako bi se upravo dalje usmjeravali prema brojnim traženim zanimanjima.

U sklopu projekta, podsjetimo, uređena je i multifunkcionalna učionica u Centru za kulturu Jastrebarsko. Uz to, postavljen je i znanstveni park. Projekt je vrijedan 2,3 milijuna kuna. Sufinanicran je od strane Europskog socijalnog fonda.

 

 

omicron