U Crvenom Križu Karlovac održan je okrugli stol u okviru projekta PUT- psihosocijalna podrška u tugovanju za djecu i obitelji s ciljem razmjene iskustava i mogućnosti unaprjeđenja psihosocijalne podrške u tugovanju za djecu i obitelji u lokalnoj zajednici, namijenjen je stručnjacima iz područja obrazovanja, socijalne zaštite i podrške obitelji. Projekt i rezultate predstavila je Silvija Stanić, psihologinja i izvršna direktorica udruge roditelja ‘Korak po korak’ iz Zagreba.

– Mi smo kroz ovaj projekt nastojali pružiti psihosocijalnu podršku djeci koja su izgubila roditelje, ali isto tako i roditelje koji su izgubili partnera a za koje je važno da budu podrška svojoj djeci. Kroz organizirane grupne i individualne aktivnosti nastojali smo osnažiti naše korisnike, kazala je Silvija Stanić.

Projekt se provodi posljednje dvije godine i završit će u travnju, a pokriva područje Zagreba, Zagrebačke županije, Karlovačke županije, Sisačko-moslavačke i Brodsko-posavske županije. Rezultati su pokazali da se ovakvom podrškom djeca i roditelji osnažuju, da se mogu nositi sa svakodnevnim izazovima, da su spremni integrirati svoj gubitak, da su spremni otvoreno komunicirati i tražiti podršku kada im je to potrebno.

– S jednom idejom smo kretali u projekt no ono što se dogodilo u protekle dvije godine ne možemo zanemariti. Protekle dvije godine su obojane gubicima u pandemiji i dva velika potresa, danas se suočavamo s ratnim zbivanjima koji nam donose neizvjesnost. Zato nam je još više važno da smo provodili ove aktivnosti.

Ovim europskim projektom u vrijednosti 1.069.000 kuna je obuhvaćeno 30 roditelja i isto toliko djece. Djeca su bila osnovnoškolske dobi, a za mlade srednjoškolce su organizirali sedmodnevno jedrenje pod nazivom ‘Vjetar u leđa’. U projektu je osposobljeno 16 stručnjaka, po četiri iz svake spomenute županije koji su proveli planirane aktivnosti i ostaju na usluzi i dalje svima koji su u potrebi u svojim lokalnim zajednicama.