Dani draganića

Pastor Kostya Bakanov rodni Krim zamijenio Hrvatskom – sa zemljacima svakodnevno u kontaktu – “ako nećemo imati streljiva, grist’ ćemo zubima”

"Za nas je to domovinski rat. Ne borimo se za Vladu, predsjednika, nego svoju zemlju. Nećemo uzeti tuđe, ali nećemo dopustiti da netko uzme naše, kaže Bakanov.

U studiju TREND TV-a ugostili smo ukrajinskog pastora Kostyu Bakanova, rodom s Krima, koji je svoju zemlju napustio 2016. godine i otad živi i služi u Hrvatskoj. Kao baptistički svećenik u službi je više od 20 godina, a ono što se trenutno događa u rodnoj mu zemlji ga je iznenadilo. Nitko nije očekivao da može doći do ovakvog kraha, kaže ovaj otac troje djece.

Izvor: FB Kostya Bakanov

Kćerka i sin su došli prije nekoliko dana i to je bio posljednji direktan let iz Kijeva za Zagreb. Sada supruga i ja možemo mirnije spavati jer su djeca s nama, ali ne mirno u potpunosti, priča Bakanov i dodaje da je aktivno pomaže izbjeglicama. Sutra putuje u Slovačku, a zahvalan je Hrvatima koji su ponudili smještaj u Zagrebu i Međimurju.

Izvor: FB European Baptist Federation

Puno to znači za nas, za ljude koji su izgubili sve. Prije nekoliko dana sam doveo u Hrvatsku jednu grupu, tri mame i četvero djece, koji dobro da su imali putovnice u torbici. Kad je počelo bombardiranje prvo su bili u skloništu, onda je došao autobus i rečeno im je da ide za zapadnu Ukrajinu i preko granica. Odlučili su ići, kaže i dodaje da je putovanje trajalo tri dana, 20 sati vožnje.

KARLOVACKO
Izvor: FB Savez baptističkih crkava u RH

Ono što ga raduje je da snažan duh Ukrajinaca s kojima je svakodnevno u kontaktu. Mobitel mu ne prestaje zvoniti.

Ljudi su mobilizirani – crkva, civili, teritorijalna obrana. Snažno su motivirani. Kažu, ako nećemo imati streljiva, grist ćemo zubima, ističe pastor i dodaje:

Za nas je to domovinski rat. Ne borimo se za Vladu, predsjednika, nego svoju zemlju. Nećemo uzeti tuđe, ali nećemo dopustiti da netko uzme naše, zaključuje Bakanov.

Cijeli razgovor s pastorom Bakanovim, ali i pastorom Baptističke crkve Karlovac Ladislavom Ružičkom pogledajte u programu TREND TV-a večeras od 20.40 sati u emisiji “Intervju tjedna”.