KABA

Upravni odjel za proračun i financije Grada Karlovca predstavio proračun, najavio rebalans i pohvalio se platformom Otvoreni Karlovac

Uobičajena praksa grada su press konferencije kojima žele približiti rad pojedinih upravnih odjela građanima Karlovca. Sada je na red došao Upravni odjel za proračun i financije čija je glavna zanimacija Proračun Grada Karlovca- najvažniji financijski akt grada. Pročelnica Lidija Malović istaknula je kako je on veći no ikada. Težak je ukupno 462 i pol milijuna kuna.

-Izvorni prihodi gradskog proračuna to su porezni prihodi, komunalne naknade i svih onih prihoda koji su isključivo gradski novci iznose svega 222 milijuna kuna. Oko 135 milijuna kuna u ovom proračunu je izvučeno iz nacionalnih izvora, europskih fondova i svih izvora  gdje se može skupiti bili što od sredstava. Nije nevažno spomenuti prihode naših proračunskih korisnika koji su integralni dio našega proračuna. Njihovi vlastiti prihodi iznose 107 milijuna kuna. Najveći udio u tome čine prihodi iz Ministarstva obrazovanja namijenjenih za plaće zaposlenika u ustanovama, odnosno školama.

IZVJEŠĆE O IZVRŠENJU PRORAČUNA ZA 2021.

Na idućoj sjednici Gradskog vijeća koja bi trebala biti krajem ožujka na dnevnom redu bi se trebalo naći Izvješće o izvršenju proračuna za 2021. godinu.

-Prihodi proračuna za 2021. godinu ostvareni su sa 95,2 posto. Kad se analizira realizacija tih prihoda onda se vidi da su izuzetak prihodi europskih fondova, nacionalnih izvora i kreditnih izvora za projekta Karlovac II i Kino Edison. Ti projekti nisu započeli na početku 2021. godine, nego su počeli u drugoj polovici 2021. Tako da se prihodi i rashodi odvijaju jednakom dinamikom. Najveći dio tih prihoda koji su u prošloj godini izostali zbog ta dva projekta će se ostvarit će se tijekom ove godine, rekla je pročelnica Malović.

REBALANS PRORAČUNA

S obzirom na dinamičnost života prijašnjih godina, važno je napomenuti kako i proračun nerijetko zahtjeva veće ili manje promjene. Tako su u gradu izvršili nekoliko prijava prema europskim fondovima, za sanaciju šteta od potresa. Te podatke treba unijeti u proračun da bi se to, ako se ostvare prihodi, moglo realizirati.

-Mi se već lagano pripremamo za rebalans. Vjerujemo da će prvi rebalans biti na sjednici Gradskog vijeća tijekom travnja, rekla je.

TRANSPARENTNOST PRORAČUNA

Kako  bi to sve bilo vidljivo i jasno građanima objavljen je vodič za građane naziva Vodič u malom za 2022. godinu, a objavljen je na stranicama grada. Uz vodič Grad Karlovac od ove je godine krenuo s platformom Otvoreni Karlovac, na kojoj je moguće pronaći sve podatke vezane uz prihode i rashode grada, kome i za što se uplaćuju gradski novci, ali i koliko se ulaže u koji sport.

-Inače obaveza objave podataka je obaveza koja je stupila na snagu 1.1. novim zakonom o proračunu. Nitko više nema ispriku da to ne napravi, ali ipak smo mi među prvim gradovima koji smo to napravili.

Malović je zaključila kako Grad već godina ima izvrsnu ocjenu za transparentnost. Objavljuju i više od onoga što je obavezno, pa se nadaju kako će solidnu ocjenu imati i dalje.