KABA

Biovrtlarka Silvija Kolar Fodor educirala beskućnike o vrtlarenju u skladu s prirodom

U udruzi Milosrđe koja brine za beskućnike kreće se u vrtlarske radove. Povodom toga posjetila ih je poznata biovrtlarka Silvija Kolar Fodor koja je održala predavanje o vrtlarenju u skladu s prirodom.

Spremne gredice koje su pripremili korisnici udruge Milosrđe čekaju na prvu proljetnu sjetvu. Idealno je vrijeme za planiranje vrta. Što i kako – zna Silvija Kolar Fodor koja se biovrtlarenjem bavi već 16 godina. Krenula je s manjim vrtom za vlastite potrebe, a danas ima OPG te provodi edukacije diljem Hrvatske i pokreće školske vrtove.

– Najbitnije je da znamo što želimo uzgojiti, koje su nam postojeće površine. Kada znamo što želimo i u kojim količinama onda sukladno tome biramo i nabavljamo sjeme i moramo si napraviti raspored sjetve. Sad krećemo sa sjetvom graška i luka a kasnije kreće sjetva nekih kultura, a grah i tikvenjače tek u svibnju, kazala je Kolar Fodor.

Već gotovo petnaestak godina u Udruzi Milosrđe sade vrtove, odlično je to za njihove korisnike koji na taj način stječu iskustvo u radu i osjećaju se korisnima, kazao nam je predsjednik udruge Milosrđe Petar Banić koji se prisjetio kako je sve krenulo.

– Bili su prvo mali vrtovi pa smo krenuli na malo veće površine i sada plastenike, a dopunili smo s dva ogromna voćnjaka sa 180 i 120 voćaka. Krenuli smo i u voćarstvo i malo u vrtlarstvo, a sada bismo krenuli učiti i o vinogradarstvu kako bi svi koji odavde odu to mogli raditi i kod kuće. Imamo i puno upita za pomoćnom radnom snagom oko orezivanja voćaka i pomoć u plastenicima, kazao je Banić istaknuvši time koliko je ovakva edukacija i praksa važna korisnicima udruge.

Ovdje na različite edukacije dolaze beskućnici iz svih krajeva Hrvatske. Sve je dobro dok se nešto radi, pa tako i uzgaja povrće i voće. Plodove spremaju za zimnicu, kisele povrće ili rade ajvar i ostale slične stvari. Sve to podijele svojim korisnicima i ljudima u potrebi.

U planu im je, kaže, proširiti voćnjake, te nabaviti potrebnu opremu i urediti prostor u kojem bi se plodovi prerađivali u različite prehrambene proizvode.

omicron