KABA

Ministar Ćorić stigao u Karlovac i obišao pogon Heinekena Hrvatska: Danas sam ovdje vidio ono što Hrvatskoj treba

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić obišao je danas pivovaru Heineken Hrvatske. Oni su jedan od predvodnika zelene tranzicije i održivog poslovanja u Hrvatskoj. Ministar je tako obišao pogon pivovare od varionice pa do punionice, a naglasak je stavljen na energanu i skladište čiji je energetski certifikat A+. Poslovanjem koje ima sve manje štetni utjecaj na okoliš zadovoljan je ministar Ćorić.

-Drago mi je vidjeti kako jedna kompanija globalnih razmjera u Hrvatskoj može funkcionirati na najbolji mogući način. Danas sam ovdje vidio ono što Hrvatskoj treba. Ovdje govorimo o industriji pića, međutim logika za sve naše industrijske kapacitete mora biti ista. Zelena tranzicija, digitalizacija poslovanja, prelazak na kružno gospodarstvo. Sve to je ono što nam je Heineken Hrvatska danas prikazao kroz proizvodni proces koji smo prošli, rekao je.

Održivo poslovanje nije došlo samo od sebe, prethodio je niz godina i ulaganja kako bi danas u tvornici imali viši energetski standard.

-Tako smo u 10-ak proteklih godina u naše zelene projekte uložili 10 milijuna eura. Na tom putu imamo veliku podršku zaposlenika, potrošača, lokalne zajednice i drugih dionika, kazala je Marta Bulhak, predsjednica Uprave Heinekena Hrvatska.

Ministar Ćorić prilikom posjeta pivovare osvrnuo se i na aktualnu situaciju po pitanju poskupljenja goriva i energenata uopće. Podsjetio je kako je Vlada jučer donijela set mjera kako bi olakšali građanima.

-Ono na što ne možemo utjecati su globalni uvjeti. Ne možemo utjecati na prosjek cijena od idućeg utorka. Ono na što možemo, želimo i hoćemo utjecati je pokušaj da u svakom trenutku, kada vidimo da za to postoji potreba, dodatnim mjerama utječemo na očuvanje životnog standarda, rekao je.

Istaknuo je kako visoke cijene energenata utječu na poskupljenje svih proizvoda i usluga. Ćorić se nada kako će se ratno stanje u Ukrajini uskoro smiriti, a samim time da neće doći do velike krize.

-Ono što je naša dobra okolnost je činjenica da Hrvatska posjeduje alternativni pravac dobave, to je LNG terminal na Krku. Upravo zbog toga, udar koji bi mogao uslijediti nakon ovog ekonomski vrlo negativnog scenarija na Republiku Hrvatsku bi trebao biti manji nego za najveću većinu europskih ekonomija.

Ćorić je istaknuo kako će on kao ministar gospodarstva raditi da ovaj ekonomski šok ostavi što manje posljedice na hrvatsko gospodarstvo te da iz svega ovoga izađemo otporniji i jači.