Nadamo se da neće biti potrebno, ali bude li, spremni smo za prihvat izbjeglica iz Ukrajine.

Poručili su to s današnje pressice članovi županijskog Stožera civilne zaštite, koji se za slučaj potrebe pomoći i zbrinjavanja izbjeglica priprema od prvog dana invazije na Ukrajinu.

Tako su, po riječima županice Martine Furdek Hajdin, spremni smještajni kapaciteti Hotela Grabovac i tri školske sportske dvorane u Karlovcu, u kojima bi izbjeglice boravile do 48 sati, bude li potrebno i Centar u Jaškovu, svi ugostiteljski kapaciteti u sustavu e-visitor, a potom i obiteljske kuće i stanovi.

S poslodavcima se dogovara i za zapošljavanje ukrajinskih izbjeglica, potvrdio je predsjednik HGK Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman, dok je voditelj Službe civilne zaštite u Karlovcu Alenko Hudak rekao da za sad na našem području nije velik broj izbjeglica iz Ukrajine, a oni koji su došli, kod rodbine i prijatelja su.

– Nisu smješteni u objektu koji smo aktivirali u Rakovici, što ne znači da neće već danas biti, rekao je i dodao da na e-mail rcz.zbrinjavanje@mup.hr svi koji žele ponuditi smještaj mogu poslati ponudu kako bi bila stvorena jedinstvena baza podataka za cijelu Hrvatsku.

Ukrajini se može pomoći uplatom na žiro račun Hrvatskog crvenog križa, napomenula je ravnateljica županijskog Branka Hastor, od sutra će biti otvoren i donatorski telefon, a ovih dana počet će i prikupljanje materijalne pomoći.

–  Bit će navedeno koje su stvari potrebne i molila bih građane da pomno pročitaju što je potrebno jer je dostava humanitarne pomoći u Ukrajinu sada otežana, rekla je Hastor i dodala da Crveni križ pruža prvu podršku osobama iz Ukrajine, psihosocijalnu i humanitarnu, a služba traženja upisuje osobe. Ti se podaci ne moraju slagati s onim MUP-ovim jer je prijava dobrovoljna, no svi upisani u evidenciju Crvenog križa nakon toga se moraju prijaviti MUP-u.

Pressica Stožera počela je nastupom učenika OŠ Švarča koji su pjevali na ukrajinskom, a na kraju, u znak potpore ovoj zemlji, pustili u zrak balone u boji njene zastave, žute i plave.