KABA

Žene u vatrogastvu – okolina se još uvijek čudi kad vide vatrogaskinju na intervenciji

Vatrogastvo je pri vrhu najstresnijih poslova

Vidjeti vatrogaskinju na intervenciji i dalje je neobično, sudeći prema anketi koju je provela Hrvatska vatrogasna zajednica među, većinom, pripadnicima dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi.

Prvenstveno je provedeno istraživanje u svrhu analize broja žena u vatrogastvu, a rezultat pokazuje pomak na bolje. Tako u Hrvatskoj imamo upisano 26 699 vatrogaskinja. Od tog broja je 2 495 operativnih, a profesionalnih 37. Povećanje je to 50 posto u odnosu na 2016. godinu. U kategoriji operativnih vatrogaskinja broj se povećao gotovo pet puta, dok se broj profesionalki učetverostručio.

U sklopu istraživanja napravljeni su i razgovori s 23 vatrogaskinje zaposlene u postrojbama diljem Hrvatske. Većina sugovornica se susrela s predrasudama u poslu, ponekad i ružnim komentarima kolega kako ženama nije mjesto u vatrogastvu. No, takvi su ipak u manjini. Ipak, slažu se u jednome – javnosti je i dalje neobično vidjeti ženu na intervenciji. Posebno to dolazi do izražaja kod zaprimanja poziva građana jer su neke od njih doživjele da druga strana, kad čuje ženski glas, traži muškog kolegu. Ipak, takvi komentari ih nisu pokolebali, već im dali dodatni poticaj dokazati kako takvo razmišljanje nije ispravno.

Ovim poslom se ne bave žene koje predrasudama daju previše važnosti, jer da je drugačije – ne bi bile tu, zaključila je jedna od njih.