Dani draganića

Birač podržao prosvjed odgojiteljica i poručio: Financiranje vrtića treba preuzeti država, a izgradnju i opremanje lokalna samouprava

Financiranje vrtića treba preuzeti država, a izgradnju i opremanje lokalna samouprava, poruka je to gradskog vijećnika Dimitrija Birača nakon što su radnice karlovačkih vrtića mirnim okupljanjem na Korzu poručile da su protiv najavljenih izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

-Njihovu borbu podržavam u potpunosti te apeliram da je podrži i izvršna vlast Karlovca. Posao odgojiteljice je jedan od najtežih i najodgovornijih poslova, a ima presudnu važnost za lokalnu zajednicu, za naše društvo. Rani i predškolski odgoj i obrazovanje prva je stepenica odgojno-obrazovnog sustava. Otuda sve kreće. Zato je stvarno loša vijest kad najavljeni potezi Vlade idu protiv interesa predškolskog odgoja i obrazovanja, mišljenja je vijećnik.

Birač smatra problematičnim što jefinice lokalne samouprave financiraju i izgradnju i opremanje vrtića te plaće zaposlenika.

-Iz ovog proizlazi nekoliko posljedica, od kojih su najvažnije ove: dječji vrtići nisu obavezni jer pod ovim uvjetima ne mogu biti; sva djeca ne idu u vrtiće; ekonomska cijena vrtića, pa onda i cijena koju plaćaju roditelji, drastično se razlikuju od grada do grada; gradovi su usporeni u izgradnji i razvoju vrtića jer su im financijska sredstva vezana za financiranje plaća u vrtićima.

Ispravno rješenje, po Biračevu mišljenju, bilo bi financiranje vrtića iz državnog proračuna prema modelu osnovnih škola.

-Konkretno, da se plaće zaposlenih financiraju iz državnog proračuna, jednako kao i plaće svih ostalih odgojno-obrazovnih radnika. Pritom upravljanje predškolskim ustanovama ostaje lokalnoj samoupravi uz obavezu ulaganja u nove smještajne kapacitete, njihovu dostupnost, sigurnost i kvalitetu.

Ponudio je i svoje viđenje rješenja u Karlovcu – trebalo bi početi s komunikacijom sa svim udrugama i sindikatima koji se zalažu za ovo rješenje.

-Okupiti gradove oko istog cilja, nakon čega bi se upravo u Karlovcu mogao organizirati inicijalni sastanak gradova čiji bi zaključci išli u smjeru zahtjeva da financiranje predškolskog odgoja i obrazovanja preuzme država i da isti u skorijoj budućnosti postane obavezan. Za iste napore Karlovac može iskoristiti i svoje članstvo u udruzi gradova, zaključuju Birač.