Dani draganića

Eko Pan dokazao da je postupak oko zida na Korani pogrešan – Francišković: Naravno da bi trebalo sve poništiti, ali mi smo u Hrvatskoj, pao bih u nesvijest da se to dogodi

– Zadovoljni smo što je Visoki upravni sud RH potvrdio naša stajališta, poništio presudu prvostupanjskog Upravnog suda u Rijeci i rješenja Ministarstva i Županije da je zid prihvatljiv za ekološku mrežu i što je potvrdio da je za taj zahvat bilo potrebno provesti postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš. Ova presuda je naložila da se taj postupak provede, naravno da bi trebalo sve poništiti, ali mi živimo u Hrvatskoj i pao bih u nesvijest da se to dogodi, izjavio je, govoreći o zidu na Korani, Denis Francišković iz udruge Eko Pan.

Eko Pan je dobio presudu kojom su poništena rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Karlovačke županije i Upravnog suda u Rijeci vezana za izgradnju protupoplavnog zida na Korani.

– Presudom se potvrđuje da su sva javnopravna tijela, uključujući i prvostupanjski sud zbog pogrešne pravne ocjene, a zatim i pogrešne primjene materijalnog prava donijela nezakonitu presudu i rješenja koja se ovom presudom poništavaju. Postupak sada treba ponoviti, u njemu treba sudjelovati i javnost, ali zid je u međuvremenu izgrađen; takav postupak se provodi prije gradnje, bilo kakvog objekta. Teoretski, Grad Karlovac može poništiti dozvolu koju je izdao, iako se izlaže mogućnosti da investitor traži obeštećenja, dok Karlovačka županija mora odlučiti je li potrebno ili nije raditi procjenu utjecaja na okoliš. Ako je potrebno, onda bi trebalo ići u izradu studije i svega ostalog, ali sumnjam da će se tako dogoditi, pao bih u nesvijest da se to desi, mislim da će ozakoniti odluke, rekao je Francišković.

Za njega je glavni krivac Županija, potom i Ministarstvo i sud u Rijeci, ali proziva i Grad Karlovac jer, po njegovu mišljenju, nije smio izdati dozvolu za gradnju zida.

– Gradonačelnik Damir Mandić je više puta isticao da moraju postupiti po presudi suda u Rijeci, a to je debelo obmanjivanje javnosti i neiznošenje istine; sad se to i pokazalo. Jako smo žalosni da gradonačelnik nije imao hrabrosti; prikazuje se kao inkluzivan čovjek, koji sluša sve strane, ali u ovom slučaju je vrlo brzo pokleknuo, kazao je Frančišković, govoreći o građevinskoj dozvoli za izgradnju zida na Korani, čije je izdavanje, po njegovu mišljenju, Grad trebao odbiti, ali s ispravnim argumentima.