Dani draganića

Provjerili smo što kažu Karlovčani na uvođenje obveznog vojnog roka

Vojni rok u Hrvatskoj nije ukinut, već zamrznut i to 2008. godine. Ministar Davor Božinović kazao je kako će sve odluke vezane za to biti iskomunicirane, što bi značilo da postoji mogućnost da se uvede obvezni vojni rok. Upitali smo Karlovčane što kažu o tome. Veliki dio njih podržava ponovno uvođenje obveznog vojnog roka. Složni su kako vojni rok od dječaka napravi muškarce, a uz to nauče korisne vojne vještine.

-Ja mislim da je to dobra ideja i da bi se trebao uvest obvezni vojni rok. Pogotovo u ovakvim vremenima kad ne znaš što će biti sutra. Ali treba i fizičku spremu dignut kod mlađih. Svi samo bleje doma i ništa ne rade, rekao nam je mladi Karlovčanin.

-Ja sam služio 15 mjeseci. Mislim da je to dobro, apsolutno. Mladići će postati ozbiljniji, rekao je naš stariji sugrađanin.

-Ja sam za. Mislim da je to korisno i pametno. S obzirom kakva se situacija događa u svijetu, mislim da veliki broj naših mladića ne zna niti rukovati oružjem niti zna ikakve obrambene tehnike, tehnologije, načine ratovanja. Mislim da je taj vojni rok mjesto gdje bi oni takvo nešto mogli naučiti.

Drugi dio građana obvezni vojni rok smatraju nepotrebnim.

-Ja sam protiv, mislim da nije potrebno. Ako dođe do rata ići će svi bez obzira jesu služili vojni rok ili ne, rekla je Karlovčanka.

-Pod obavezno ne bi stavljao nikako. Mene je prošlo, pa je meni svejedno. Ja ne bi morao ići ni ovako ni onako, ali ne bi stavljao pod obavezno, na izbor, rekao je jedan mladić.

-Mislim da ne bi trebalo uvesti obvezni vojni rok, da bi trebao ostati na dobrovoljnoj bazi, rekao je jedan stariji Karlovčanin.