U Hotelu Grabovac, prvom objektu u Karlovačkoj županiji aktiviranom za smještaj izbjeglica iz Ukrajine, od jučer je 40 osoba, a danas će ih stići još šest.

Kazala je to na današnjem Aktualcu Županijske skupštine županica Martina Furdek Hajdin, odgovarajući na vijećničko pitanje Maria Kutleše (HDZ), kojeg je zanimalo kako se Karlovačka županija priprema za prihvat i pomoć izbjeglicama iz Ukrajine.

Županica je podsjetila da su sve žurne službe u koordinaciji, a gradovi i općine u Karlovačkoj županiji spremne za prihvat.

– Na raspolaganju za smještaj Civilnoj zaštiti su dane tri školske sportske dvorane u Karlovcu, u Ekonomskoj, Prirodoslovnoj i Šumarskoj školi, a bude li potrebno i Centar u Jaškovu koji je bio pripemljen kao COVID izdvojena jedinica, rekla je Furdek Hajdin.

Dodala je da je smještaj ljudi iz Ukrajine moguć i u turističkim i ugostiteljskim objektima u županiji, kao i privatnim kućama. Također, kako bi se olakšao život izbjeglica, odnosno, učinio “normalnim”, predviđena su mjesta u vrtićima, onima otvorenim u školama u općinama u Karlovačkoj županiji jer u gradsim vrtićima kapaciteti su popunjeni, u školama ima mjesta za prihvat djece iz Ukrajine, a neki će moći i raditi jer je već dio poslodavaca ponudio radna mjesta, kao i smještaj.

– Predstavnici Zavoda za zapošljavanje na terenu su u Grabovcu, iskazuje se interes tko i što želi raditi, rekla je županica, napomenuvši važnost radne terapije.